Norska kronprinsen utnyttjad av högerextremister

Kungafamiljen slagträ för invandrarfientliga krafter i Italien

NYHETER

Ett italienskt främlingsfientligt parti använder norska kungahuset i en politisk kampanj.

- Man har inte frågat oss. Det ges aldrig tillstånd att använda kungafamiljen i reklam, säger en källa vid hovet till norsk press.

Det är högerpopulistiska Lega Nord som tagit en bild av norska kungafamiljen för att illustrera sitt senaste budkskap - ”Nej till partnerskap - ja till familjen”.

Partiet är mest känd för kontroversiella utspel om invandring och har vid flera tillfällen beskyllts för att vara rasistiskt.

Partiledaren Umberto Bossi har bland annat krävt att socialbidrag till afrikaner stoppas och kallat afrikanska invandrare ”bingo bongo” i en intervju.

Skandal

Partiets tidigare reformminister tvingades tidigar avgå efter en skandal då han poserade i tv med en t-tröja illustrerad med en av de kontroversiella Muhammed-karikatyrerna.

Nu har Lega Nord valt bilden på Norges kronprins med familj för att illustrera en kampanjartikel mot en typ av partnerskap eller sambokontrakt för bland annat homosexuella.

Bilden på idealfamiljen - som råkar vara norska kronprinsen Haakon, kronprinsessan Mette-marit och parets två små barn finns på sidan sju i partiets tidning.

"Ingen aning"

Företrädare för Lega Nord säger att man inte haft en aning om vem bilden föreställde.

- Vilket land sa du? Norge? Herregud, det är ju otroligt, säger Mikela Caligari vid Lega Nords partihögkvarter i Milano till norska Dagbladet.

Norska hovet har inte haft en aning om att man råkat hamna i italienska yttersta högerns valpropagada.

- Kungafamiljen har inte tillfrågats om den här bilden. Och det ges aldrig tillstånd att använda kungafamiljen i reklam, säger hovets informatör Sven Gj Gjeruldsen till Dagbladet.

Det är oklart om norska hovet kommer att vidta rättsliga åtgärder.

Caroline Olsson