Babyn kämpar för livet

NYHETER

KOLMÅRDEN

Med napp och filt, kärlek och antibiotika kämpar just nu ett specialteam för att rädda livet på gorillababyn i Kolmården.

De närmaste dagarna är kritiska.

Foto: KOLMÅRDEN
OROLIG MOR Gorillamamman Naomi har inte hand om sin unge längre. Nu är det djurvårdarna som tar hand om den lille, matar honom och håller honom varm.

Gorillahägnet i djurparken har hastigt förvandlats till en provisorisk intensivvårdsklinik. Alla resurser koncentreras på parkens guldklimp: babygorillan som föddes 1 april.

Då var det fest och flaggan i topp för det unika tillskottet. Naomi, 12, Skandinaviens första gorillamamma, skötte sin lille son på ett exemplariskt sätt. Hon visade de rätta moderskänslorna och skyddade honom från omvärldens nyfikenhet.

För lite mjölk

- Men hon lyckades inte riktigt med amningen, det verkar som om han inte fått tillräckligt mycket mjölk, säger veterinär Torsten Möller, som nu har jouransvar på babykliniken.

I onsdags fick Naomi lämna ifrån sig sonen som verkade väldigt matt.

- Hans energidepåer hade gått ner, därför behövde han dropp med både antibiotika och energi. Därtill får han mjölkersättning i nappflaska, berättar Torsten Möller.

Mamman orolig

Värme och kärlek är också viktiga - två djurvårdare tjänstgör i skift, håller lill-knatten i famnen inlindad i en mjuk filt.

Och mamma Naomi, är hon orolig?

- Ja, hon vankar runt här intill och väntar.

Hur kritiskt är läget?

- Faran är i vart fall inte över men vi tycker nog att babyns tillstånd verkar bättre. Vi har gott hopp, säger Torsten Möller, som tror att de närmaste dygnen blir avgörande.

Lillgorillan vägde 1820 g vid födseln - nu väger han 1960.

Ebba von Essen