"Jag rövade inte bort min dotter"

I går återvände mördaren frivilligt

NYHETER

Den 26-åriga kvinna och hennes tvååriga dotter som blev internationellt efterlysta av polisen, återvände frivilligt i går till Karsuddens sjukhus där kvinnan är intagen.

-Det var viktigt för mig att det gick lugnt till när jag lämnade ifrån mig flickan. För hennes skull vill jag inte ha stor uppståndelse, säger hon.

Är tillbaka I går återvände den eftersökta kvinnan frivilligt till Karsuddens sjukhus med sitt barn.

Kvinnan säger att hon själv tog beslutet att återvända till Karsuddens sjukhus i Katrineholm. Sedan hon lämnade Karsudden i onsdags har hon tillsammans med sin dotter bott i en förort till Stockholm och hon har haft kontakt med både sjukhuset och träffat sin advokat.

Chockad

Hon är chockad över att reaktionerna har blivit så starka.

-Jag började en månadslång permission i onsdags och kramade min läkare hejdå, säger hon.

-Och jag har inte rövat bort mitt barn, min dotter är frivilligt placerad och placeringen upphör att gälla när jag går på permission, hävdar hon.

Umgängesrätt

Enligt Thorulf Arwidson, kvinnans advokat, har hon umgängesrätt med dottern ungefär varannan vecka i två timmar.

När hon åkte iväg med dottern gjorde hon sig då skyldig till egenmäktigt förfarande med barn?

-Nej, barnet var inte under LVU-vård och min klient är ensam vårdnadshavare. Men det blev fel när hon inte informerade fosterfamiljen att hon hade permission och åkte iväg med dottern.

-Det uppfattades som hon rymde. Jag har själv ringt till polisen och sagt att hon befann sig i Stockholmsområdet och mådde bra. Polisen hade också tillgång till hennes mobilnummer men polisen ringde aldrig.

Kvinnan kom i går eftermiddag tillbaka till Karsuddens sjukhus.

På kvällen, när hon lämnade ifrån sig sin dotter till fosterfamiljen, bröt hon ihop:

-Jag vet inte hur många nätter jag gråtit efter min lilla tjej. Det har varit underbart att ha haft två nätter med henne.

Kvinnans permisson är nu indragen och hennes barn under LVU-vård.

Färdigvårdad

26-åringen lider av en personlighetsstörning. Hon dömdes till psykvård när hon som 19-åring fick en psykos och knivdödade sin 54-åriga mormor.

-Enligt läkare är hon färdigvårdad, säger Thorulf Arwidson, hon tar inte mediciner och läkare vill ha ut henne från vården.

Rättelse:

Ulla-Lene Österholm