"Ingen lyssnar på överviktiga"

Hanne Kjöller gör uppror mot bilden av tjocka i sin bok

NYHETER

"Dum jävla tjockis" - så kallades Hanne Kjöller, 41, ledarskribent på Dagens Nyheter, på mejlinglistan Elit.

- Det går inte att vara så elak mot till exempel svarta, säger hon.

Nu kommer hennes bok om övervikt.

Med boken "Operation Nytt liv" (Brombergs) gör Hanne Kjöller uppror mot bilden av överviktiga som slöa och obegåvade. Hon intervjuar flera personer som berättar hur folk fnissat, stirrat, kommenterat och inte tagit dem på allvar.

Själv har hon alltid vägt några kilo för mycket. Efter en sjukdom under graviditeten gick hon upp i vikt hur mycket hon än kämpade emot. Som mest stod vågen på 113 kilo. 2004 gjorde hon en operation, och är mycket glad för det.

Hanne menar att det fortfarande ses som okej att driva med överviktiga.

"Folk skrattar"

- Vi är de sista som man får mobba. Ingen lyssnar på riktigt överviktiga. Man skrattar åt dem och ser dem nästan inte som människor. Jag har hört en kvinna som inte vågat fråga i affären var mjölet fanns - hon var rädd att någon skulle säga att hon minsann inte behöver baka.

- Jag har åtminstone haft min titel, en plattform där människor lyssnar på mig. Det är värre för dem som inte har det.

I boken hänvisas till en undersökning som visar att till och med vårdpersonal ser ner på överviktiga. Vissa dietister beskriver dem som obehagliga och misslyckade, och en del sjuksköterskor vill helst undvika att behandla dem.

Varför finns det ett sådant förakt?

- Folk tror att det bara är att äta mindre, att det handlar om brist på kontroll. Det är fel. Vissa kan inte behålla en normal vikt, bland annat på grund av ärftlighet och hormonnivåer.

Vill hjälpa andra

Hanne Kjöller berättar att övervikten påverkat henne mer än hon velat. Att hon tackat nej till saker för att inte bli sårad. Hon hoppas med sin bok att fler överviktiga ser möjligheten att opereras - och att vården hänger med.

Några röster ur nya boken

Cecilia Gustavsson