Grundaren Lars Wohlin lämnar Junilistan

Ställer upp för kd i riksdagsvalet

NYHETER

Junilistans grundare går skilda vägar.

Partiets vice ordförande Lars Wohlin tackar för sig och blir kristdemokrat med sikte på riksdagen.

Partiordföranden Nils Lundgren kan inte annat än att beklaga avhoppet.

Wohlin stämplar sig själv som allmänborgerlig. I Junilistans ”kompromissmiljö” känner han sig inte längre hemma. Nyligen krävde partiet folkomröstning om kärnkraften. Wohlin, som är stark kärnkraftsanhängare, uppskattar att en tredjedel av Junilistans anhängare är för nedläggning. Kd:s energipolitik ligger honom klart närmare hjärtat.

– Framför allt vill jag inte se 10000 vindmöllor i fjälltrakterna och Östersjön som en lösning på vår energifråga, sade Wohlin vid lördagens pressträff i kd:s riksdagskansli ihop med partiledaren Göran Hägglund som var påtagligt belåten med sin tunga värvning.

Olika EMU-syn

Wohlin och förre bankekonomen Nils Lundgren startade Junilistan i början av 2004. I valet till EU-parlamentet i juni gjorde partiet succé och vann 14,5 procent av rösterna. En av de tre platserna i EU-parlamentet är Wohlins.

Junilistan har en EU-skeptisk hållning med åsikten att Sverige ska vara med i EU, utan att makten flyttas dit. På TT:s fråga medgav Hägglund att han och Wohlin har skilda uppfattningar om EMU:s tredje steg, införandet av euron; den forne riksbankschefen Wohlin anser att Sverige bör avstå.

– Synen på valutaunionen skiljer oss åt. Men det är inget problem för den frågan är avgjord i folkomröstning för den tid som vi kan överblicka, sade Hägglund.

Känslig fråga

Lundgren betonar att det inte finns några motsättningar mellan de två grundarna.

– Nu inför riksdagsvalet har han funnit att han hör hemma i det borgerliga lägret. Han vill jobba för en mer tydlig borgerlig politik och ett borgerligt alternativ. Vi i Junilistan vill bryta med blockpolitiken, säger Lundgren till TT.

Junilistan ligger stadigt under två procent i opinionsmätningarna. Wohlin sticker inte under stol med att etablerade kd är en bättre plattform att föra ut sina argument ifrån.

Mer än 22000 väljare kryssade för honom i EU-valet 2004. Nu står han sist på kd:s riksdagslista i Stockholms län och medger att det är en känslig fråga att byta parti. Vad händer om han inte blir inkryssad i riksdagen?

– Då kommer jag inte att sitta kvar i EU-parlamentet för Junilistan, lovar Wohlin.

Lars Pedersen/TT , Fredrik Gunér/TT

ARTIKELN HANDLAR OM