Hundratals hedrade svenska attentatsoffer

Imam Ali-moskén i Järfälla fylld av sörjande

NYHETER

Flera hundra personer hedrade på lördagskvällen de två svenskar som dödades i ett självmordsattentat i Irak dagen innan.

En 40-årig man och hans sexårige son, bosatta i Stockholmsområdet, som rest till Irak för att besöka släktingar, dödades i fredagens attentat mot en shiamuslimsk moské i Bagdad.

Imam Ali-moskén i Järfälla fylldes snabbt av sörjande på lördagen. Flera hundra kom för att visa sin sorg och sitt stöd för de drabbade. Innan de gick in salen hälsade de på mannens anhöriga och många brast i gråt.

Inne i moskén hade porträtt av den dödade 40-åringen ställts fram, bilder från hans sista pilgrimsfärd till Mecka.

Flera svenskar skadade

Den omkomne mannens hustru och ytterligare två barn skadades. Dessutom skadades 40-åringens bror, hustru och ett barn. Samtliga är svenska medborgare.

- De är på sjukhus, men jag vet inte hur allvarligt skadade de är, säger Salam Abbas, släkting till de drabbade.

Han berättar att när han fick kännedom om explosionen kontaktade han sin bror i Bagdad. Brodern kunde sedan uppsöka sjukhuset för att söka information.

Under lördagseftermiddagen begravdes 40-åringen och hans son i Najaf.

- Det är en av de heligaste och största begravningsplatserna för shiamuslimer, säger Haider Ibrahim, ordförande för Islamiska shiasamfundet i Sverige, till TT.

Utrikesdepartementet (UD) hade på lördagseftermiddagen ännu inte tagit kontakt med de omkomnas och skadades anhöriga i Sverige.

- I en sådan situation borde någon ha tagit initiativ att kontakta släkten för att visa sitt stöd. Att de inte gjort det gör mig lite fundersam, säger Haider Ibrahim.

Inga uppgifter

UD hade på lördagseftermiddagen inga egna bekräftade uppgifter om de drabbade svenskarna.

- Vår ambassad i Amman försöker via irakiska Röda halvmånen få information om vad som hänt, säger Jan Janonius på UD:s pressjour för TT.

Enligt Janonius finns en möjlighet att de drabbade svenskarna rest till Irak som irakiska medborgare.

- Och då registreras de inte som utländska omkomna.

Totalt dödades omkring 80 personer och mer än dubbelt så många skadades i attentatet som utfördes av tre självmordsbombare.

TT