Sverige skickar soldater till Kongo-Kinshasa

Tillfällig EU-insats ska säkra sommarens val

NYHETER

Trollhättan

Sverige kommer att skicka 40-50 soldater till Kongo-Kinshasa. Uppdraget har gått till specialförbandet SSG, erfar TT.

Elitsoldaterna ska ingå i en tillfällig EU-insats för att säkra sommarens val i det oroliga centralafrikanska landet.

Försvarsminister Leni Björklund gav på fredagen EU:s utrikespolitiske representant Javier Solana beskedet att regeringen inom kort överlämnar ett förslag till riksdagen om den svenska insatsen.

EU-styrkan på cirka 1 000 soldater från ett tiotal länder ska vara ett stöd för FN:s hårt ansatta fredsstyrka Monuc som omfattar runt 17 000 personer. Åtta FN-soldater har mist livet under uppdraget.

Valet i Kongo-Kinshasa blir det första sedan 1961. Ursprungligen var valet planerat till den 18 juni. På grund av säkerhetsläget är det framflyttat till någon gång i juli.

Tysk ledning

Tyskland leder EU-insatsen som inleds i slutet av maj eller början av juni. Det är andra gången som en EU-styrka åker till Kongo-Kinshasa sedan FN bett om stöd.

"Förra gången var sommaren 2003 då franska och svenska soldater satte stopp för vad som kunde ha utvecklat sig till ett folkmord i Ituri-provinsen i nordöstra Kongo", sade Leni Björklund i ett tal inför partivänner i Trollhättan på lördagen enligt ett pressmeddelande.

Hon ville inte ytterligare kommentera insatsbeslutet för TT.

Hårda strider

Särskilda skyddsgruppen (SSG) är en del i Försvarsmaktens specialförband och direkt underställd överbefälhavaren.

Soldaternas exakta uppgifter i Kongo-Kinshasa är ännu oklara. De är utbildade för strid, personskydd, underrättelseinhämtning med mera. Sommaren 2003 ingick soldater från SSG i EU:s elitstyrka Artemis, som under stundtals hårda strider rensade Buniaområdet från rebeller.

Årets svenska insats får kosta maximalt 60 miljoner kronor. Beloppet ryms inom budgeten.

Fakta/ Svensk trupp i utlandet

Lars Pedersen/TT