Mystiska olyckor förbryllar Nasa

Stor utredning efter dödsfall vid rymdcentret i Florida

Foto: AP/NASA
FÖRSTA RYMDFÄRJAN Rymdfärjan Columbia lyfter vid Kennedy Space Center i Florida 12 april 1981. Efter katastrofen med samma färja 2003 har endast en uppskjutning gjorts. Nu på onsdag firas 25-årsjubileum.
NYHETER

Man har snubblat, tappat, bränt och slagit sönder utrustning för hundratusentals dollar.

På tre månader har minst 20 mystiska olyckor inträffat vid rymdcentret i Florida.

Efter ett dödsfall drar Nasa nu igång en stor utredning.

Det är som en förbannelse drabbat Kennedy space center i Florida.

Sedan årsskiftet har över 20 olyckor kostat både liv och stora pengar.

Värst drabbades en arbetare som störtade från ett tak och omkom i samband med reparationsarbeten nyligen.

Sammanlagt har olyckorna kostat minst 25 000 dollar.

Mycket oroade

- Det händer så mycket att vi börjar bli mycket, mycket oroade, säger rymdcentrets vice vd Bill Parsons till nyhetskanalen CNN.

En förklaring till olyckorna kan vara att man bara skickat upp en enda rymdfärja efter katastrofen med Columbia 2003. Personalen har helt enkelt tappat rytmen.

En annan förklaring kan vara att många arbetare är inhyrda av underleverantörer som inte prioriterat säkerhetstänkandet.

Förbannelsen började redan i januari.

Då glömde då personalen att låsa rymdfärjan Endeavours noshjul i samband med en manöver, vilket fick hela farkosten att tippa framåt med lättare skador som följd.

Satte eld på tak

I mars fick rymdfärjan Discovery en olycklig smäll av en städmaskin som orsakade mindre skador.

Rymdfärjan Atlantis skickades på reparation efter att någon vridit upp trycket i vattenkylningen alldeles för högt.

Bara några dagar senare tappade någon en behållare för röntgenbilder på Endeavour, som skadades i ytskiktet och skickades till verkstad.

För ett par veckor sedan råkade en reparatör sätta eld på ett tak till den hangar där man förvarar raketmotorer och bränsletankar. Det kunde slutat med katastrof men elden släcktes i tid.

I mitten av mars bedömdes läget vara så allvarligt att högste chefen vid rymdcentret i Florida kallade all personal till ett stort möte.

Krismöte

Arbetet stoppades helt under två timmar medan James Kennedy talade allvar med de sammanlagt 15 000 personer som jobbar på rymdcentret.

- Vi måste få stopp på bristen på säkerhetstänkande och det sätt att arbeta som fått mig att kalla till det här mötet, sa Kennedy.

- En allvarlig olycka kan få hela arbetet med internationella rymdstationen att spåra ur helt. Det skulle i sin tur få allvarliga konsekvenser på planerna att fortsätta utforska månen och Mars.

Caroline Olsson