Mamma får lära sig att amma sin unge

Kolmårdens gorillababy mår bättre

Foto: BENGT RÖKEN/KOLMÅRDEN
På skolbänken Mamma Naomi får nu lära sig att dia sin unge. Tidigare har det inte gått så bra, gorillaungen hittades nedkyld och utmattad på golvet i gorillaburen. Vårdarna visar hur den ska göra för att hitta till mammas tutte.
NYHETER

Nu ska gorillamamman Naomi sättas i skolbänken.

Målet är att hon ska lära sig att dia, skriver Dagens Nyheter.

Den ännu namnlösa gorillaungen har gått upp till normal vikt.

När gorillapojken föddes på Kolmården den första april jublade Djurparkssverige. Aldrig tidigare hade en gorilla fötts i fångenskap i Sverige.

Mamma Naomi, 12, verkade ha de rätta takterna och bar sin nyfödda unge tätt tryckt mot bröstet. Men snart förbyttes glädjen i oro och i onsdags fick djurvårdarna på Kolmården ta honom från sin mamma. Han hade både för låg vikt och för låg kroppstemperatur och var mycket svag. Det visade sig att Naomi inte lyckats ge honom tillräckligt mycket mjölk.

Nappas

-Hans energidepåer hade gått ner, därför behövde han dropp med både antibiotika och energi. Därtill får han mjölkersättning i nappflaska, sa Torsten Möller på Kolmården.

Sedan djurvårdarna tog över skötseln har han dock återfått rätt kroppstemperatur och dessutom gått upp till normalvikt, enligt Dagens Nyheter.

På Kolmården tror man att skälet till det misslyckade diandet beror på att Naomi själv är uppfödd på flaska.

- Eftersom hon är förstföderska och själv uppfödd med napp i en djurpark i Tyskland så var diandet lite grann av ett problem för henne, säger Mats Höggren, zoologisk chef på Kolmårdens djurpark till DN.

Mamma får se på

Nu hoppas djurvårdarna att hon genom att titta på när de matar hennes unge, ska lära sig hur det ska gå till. Ännu ett tag får ungen dock nappmatas och hållas åtskild från Naomi.

Eva Buskas