Uppstickarna har liten chans i valet

NYHETER

Att en borgerlig farbror byter parti är ingen stor nyhet.

Men den rymmer djup symbolik.

Uppstickarpartierna ser ut att vara chanslösa.

avhoppare I går meddelade förre riksbankschefen Lars Wohlin att han lämnar junilistan och istället kandiderar till riksdagen för kristdemokraterna.

Förre riksbankschefen Lars Wohlin, 72, meddelade i går att han kandiderar till riksdagen för kristdemokraterna. Trots att han är invald i EU-parlamentet för ett helt annat parti. Nämligen junilistan som Wohlin startade för två år sedan tillsammans med bankekonomen Nils Lundgren.

Avhoppet är symptomatiskt. Efter junilistans exempellösa framgångar i EU-valet 2004, 14,5 procent, startades en rad partier med siktet inställt på att ta sig in i riksdagen i valet i höst.

Triumfer i norr

Först ut var Gudrun Schymans feministiskt initiativ som i september bestämde sig för att kandidera till riksdagsvalet.

Inte långt därefter följde junilistan som efter ett rådslag beslutade att gå från ett renodlat EU-parti till ett som också ville sitta i riksdagen.

Tredje parti ut blev sjukvårdspartiet som strax före jul bestämde sig för att även bli ett nationellt alternativ. Lokala sjukvårdspartier firade triumfer i Norrbotten och Värmland i förra landstingsvalet med 23,1 respektive 17,4 procent.

Nästa försök gjordes av vänsterdemokraterna, en samling missnöjda före detta vänsterpartister under ledning av Margó Ingvardsson, tidigare riksdagsledamot.

Men inget av uppstickarpartierna ser ut att ha en chans. Den vibrerande entusiasmen från i höstas har ersatts av en slags leda. Politikens artrikedom ökar inte, snarare tvärtom, när två allt tydligare block ställs emot varandra.

Kring 3 procent

I samtliga väljarbarometrar pendlar gruppen övriga partier mellan 2,8 och 3,5 procent. Inte ens om alla gick ihop, från sverigedemokraterna till vänsterdemokraterna, ser de ut att ta sig över 4-procentsspärren in i riksdagen. I förra valet fick övriga partier totalt 3,1 procent av rösterna.

Lars Wohlin har dragit slutsatsen att han har större chanser att förverkliga sina politiska idéer som sistanamn på kristdemokraternas riksdagslista i Stockholms län än som representant för junilistan.

Han har sannolikt rätt. Om fler drar samma slutsats kommer nya avhopp.

Lena Mellin