Londonbomberna inte al-Qaidas verk

NYHETER

London

Al-Qaida låg inte bakom bomberna i London i juli förra året. I stället var det en "enkel och billig" plan komponerad av fyra självmordsbombare som var helt inställda på att bli martyrer.

Det är, enligt en läcka, den slutsats regeringens utredning av terrorattacken kommit fram till, skriver brittiska Observer.

Den första kriminaltekniska undersökningen om 7 julibombningarna som dödade 52 människor visar på en småskalig operation, planerad av de fyra männen själva, snarare än av ett internationellt terrornätverk, skriver tidningen.

Observer citerar ett utkast till regeringens slutrapport om bomberna. Slutsatserna ska publiceras inom några veckor.

En anspråkslös affär

"Londonattackerna var en anspråkslös affär av fyra till synes normala män som använde sig av internet", sade en regeringskälla.

De fyra, 18-årige Hasib Mir Hussain, 22-årige Shehzad Tanweer, 30-årige Mohammed Sidique Khan och 19-årige Germaine Lindsay, sprängde tre tunnelbanetåg och en buss under morgonrusningen genom att utlösa bomber som placerats i ryggsäckar.

Utredningen har kommit fram till att bomberna bara kostade någon tusenlapp att tillverka.

Utredarna tror inte heller att det har funnits någon femte bombman - en teori som lanserades sedan en ryggsäck med sprängämnen hittats i en bil självmordsbombarna använt och lämnat på en station norr om London.

Vad gäller eventuell hjälp från al-Qaida avfärdar undersökningen ett videoband som dök upp efter attackerna och som bland annat visade andremannen i al-Qaida Ayman al-Zawahiri.

Levde dubbelliv

Inrikesdepartementet tror att bandet snarare spelades in efter attackerna än före. Man anser dock att ledaren Khans resor till Pakistan hjälpte till att inspirera till dådet.

Undersökningen går också in på bombmännens psykologiska beteende under de sista månaderna före attacken.

Den har funnit att männen levde dubbelliv. Samtidigt som de anammade en extrem tolkning av islam, levde de efter en västerländsk livsstil.

Oro för den brittiska utrikespolitiken och känslan att den var medvetet antimuslimsk fick gruppen att agera, skriver Observer, samtidigt som den drevs av förespeglingar om odödlighet.

TT-AFP