Drack gift – dog i cellen

Sambon: Han kunde ha överlevt med vård

Foto: ROLF ANDERSSON
arresten istället för vård Den 40-årige mannen från Kungsbacka hade fått i sig växtgift i går. Sambon ringde efter ambulans, men han uppträde våldsamt och polisen fick ta honom till polisarresten. Där fick han hjärtstillestånd och dog.
NYHETER

När den 40-årige mannen drack växtgift ringde hans sambo efter en ambulans.

Men mannen fick inte vård utan sattes i polisarrest. Efter en halvtimme var han död.

–Om de kört honom till sjukhuset hade han kanske levt i dag, säger hon.

Den tragiska händelsen inträffade i Kungsbacka i går natt. Ett gräl slutade med att mannen drack växtgift in-nan sambon kunde stoppa honom.

–Jag lyckades ta ifrån honom glaset och flaskan ungefär samtidigt som han började kaskadkräkas. Det såg ut som blod, säger hon.

Hon ringde SOS Alarm som skickade en ambulans. Väl på plats ville sjukvårdarna ha assistans av polisen innan de gick in till mannen eftersom han uppträdde våldsamt.

Väntade på piketen

Kungsbackas enda polispatrull var redan inblandad i en annan sjuktransport, och inte förrän piketstyrkan från Göteborg anlände en timme senare kunde mannen undersökas av sjukvårdarna.

–Men han fick inte åka till sjukhuset. I stället stoppade de in honom i polisbilen och körde honom till arresten, säger sambon.

Där gick allt mycket fort. Plötsligt började mannen få kramper, drabbades av hjärtstillestånd och slutade helt att andas.

–Arrestvakterna ringde efter ambulans och började med upplivningsförsök. När ambulanssjukvårdarna kom fortsatte de med försöken i 20 minuter innan de gav upp, säger Staffan Lingstedt, inre befäl vid polisen i Kungsbacka.

Polisen ska nu utreda vad som egentligen hände. Leif Berglund, länsvakthavande befäl vid polisen i Halland, var i tjänst när mannen dog.

–Det är klart att vi hela tiden ältar frågan om han hade överlevt om han fått sjukhusvård med en gång, säger han.

Extremt giftigt

Enligt sambon hade mann en skaffat sig växtgiftet för att behandla stubbar på tomten. En snabbanalys har visat att det innehöll den mycket giftiga substansen dinitrobutylfenol som bland annat finns med på amerikanska delstatliga listor över extremt farliga ämnen.

–Han skulle hälla det på stubbarna så att de ruttnade snabbare. Det var gult och klibbigt, säger hon.

Hon lägger ansvaret för mannens död på polisen och ambulanssjukvården som inte förmådde ge honom vård i tid.

–Jag kommer att göra en anmälan. Det hjälper inte honom, men kanske någon annan slipper drabbas av samma öde. Någon måste ha gjort ett grovt tjänstefel, säger hon.

Enligt polisen var det ambulanssjukvårdarna som fattade beslut om att mannen inte behövde föras till sjukhus. De försvarar sig i sin tur med att mannen förnekade att han druckit av giftet.

–När polisen plockade ut honom från lägenheten hade han lugnat ner sig. Han sa flera gånger att han inte druckit gift, bara sprit, säger Björn Snellman, ambulanschef i Kungsbacka.

En obduktion väntas ge svar på hur mannen dog och om han kunnat räddas.

Olle Castelius