Val mellan Berlusconi och Prodi kan ge bräcklig majoritet

NYHETER

ROM

Med viss vånda gick två tredjedelar av väljarna i ett delat Italien och röstade på parlamentsvalets första dag.

Svaret på frågan Berlusconi eller Prodi får de vänta på till måndag kväll.

Foto: AP
Silvio Berlusconi.

När vallokalerna stängde 22.00 hade 66,5 procent av de röstberättigade röstat, en klart lägre andel än vid valet 2001, då noteringen var över 80. Men den gången skedde röstningen på en dag, nu är vallokalerna öppna också från sju till tre på måndagen.

I två privata tv-kanaler, som kontrolleras av Mediaset, Berlusconikoncernens mediebolag, uppmanades under söndagskvällen de som ännu inte tagit sig till vallokalen att utnyttja sin demokratiska rättighet.

Premiärminister Silvio Berlusconi har den senaste veckan uppmanat till högt deltagande och har också sagt att han tror att det skulle gynna hans sida i valet.

– Sätt ett kryss för Forza Italia, sade premiärminister och partiledaren Silvio Berlusconi till sin 95-åriga mamma Rosa vid båset i vallokalen i Milano, där de röstade.

Uppförsbacke

Berlusconi, ledaren för regeringskoalitionen Friheternas hus, har uppförsbacke i valet. De senaste opinionsmätningar, som publicerades i slutet av mars, visade på fortsatt ledning på mellan 3,5 och 5 procent för utmanaren Romano Prodi och hans center-vänsterallians Unionen, som spänner från tidigare kristdemokrater till hårda kommunister.

– Jag tvingas rösta för högern, med vänstern skulle det bara bli värre, ekonomin skulle stanna, sade Flamina Della Molle till TT på väg ut från en vallokal på Via Novara i Rom.

Det är framförallt skatterna som hon befarar ska öka, på arv och på bostäder, om Prodis allians avgår med segern.

Men det är en av Berlusconis koalitionspartners– Alleanza Nazionale med utrikesministern och partiledaren Gianfranco Fini i spetsen–som fått hennes röst i ett val mellan dåligt och mindre dåligt, som hon beskriver det.

”Funderar på att lämna landet”

För paret Marco Visalberghi och Roberta Morelli handlar valet, i princip, om en sak. Att se till att Berlusconi inte får fortsätta.

– Jag är optimistisk, men man vet inte hur det slutar. Väljs Berlusconi om funderar jag allvarligt på att lämna landet, jag skämtar inte, säger Marco som beskriver den nuvarande regeringschefen som en korrupt affärsman som har ett enda mål: att se till så att den egna affärsverksamheten gynnas och låta italienarna betala notan.

– Hans uppförande internationellt gör mig upprörd, det är förfärligt, säger Roberta.

Ett nytt, proportionerligt valsystem, genomdrivet så sent som i december av Berlusconis regering, används för första gången. Det befaras kunna leda till att resultatet blir svårare att översätta i politiska majoriteter som håller.

Lars Larsson/TT

ARTIKELN HANDLAR OM