Första, andra, tredje...

Foto: ROGER LUNDSTEN, Montage: HÅKAN ELMQUIST
Varmkörda klubbor Budgivningen för att köpa våra röster är igång. Men varken röstköparna eller röstsäljarna vill låtsas om auktionen.
NYHETER
Klicka på bilden för en större version.

För vårdbehövande småföretagarpensionärer

i Norrlands inland, som just skrivit in sig vid universitetet och erhåller bostadsbidrag, trots att de inte har fått tag på en lya än och därför tvingas bo i sina högtaxerade sommarstugor, borde valet vara avgjort.

Det kom en vårbudget i förra veckan. Det ska bli en miljard extra om året till äldrevården (en miljon väljare över 70 år), några hundra miljoner till småföretagen (900000 företag med röstande ägare och anställda), en miljard om året till landsbygden (fyra miljoner väljare utanför storstäderna), höjda studiebidrag, höjt studiemedel och 1300 nya studentlägenheter (255494 förstagångsväljare), högre bostadsbidrag till pensionärer (1,5 miljoner väljare över 65 år) och begränsad skatt på fritidshus (3 miljoner väljare med tillgång till fritidshus).

Är det någon som inte fattar vad som pågår? Låt oss säga så här: En valrörelse är som en fiskdamm på Österåkeranstalten. Vi ställer oss framför ett skynke, får ett spö i händerna, slänger över linan och väntar. Under tiden smyger tjuven upp bakifrån, snor åt sig vår plånbok, slinker in bakom skynket, vittjar plånboken och fäster hälften av innehållet i vår lina och rycker napp. Den andra hälften försvinner någon annanstans. Men generositet är alltid trevligt. Även om det sker för egen vinning och med andras pengar.

Röstköpet är kanske valrörelsens mest intressanta tradition. Den har två motstridiga grundregler. Den första är att de som erbjuds betalning för sina röster måste begripa det. Därför är erbjudandena lika tydligt skyltade som ett bordellbås på fotbolls-VM. Den andra är att aldrig låtsas om att det välskyltade röstköpet är ett röstköp.

Det är nu det blir riktigt intressant. När politiker förnekar att de lägger bud på våra röster, så vet de att de ljuger. Vi vet att de ljuger. De vet att vi vet att de ljuger. Det måste vara historiens mest genomskinliga lögn sedan Eva sa "Hej Gud! Vadå? Äpple?". Ändå lever lögnen. Varför?

Antagligen därför att den funkar. Vi röstsäljare faller tydligen för budgivningen, annars vore den poänglös. Men vi vill inte låtsas om det. Det verkar så krasst. Så vi deltar i lögnen.

Och om ett par veckor är det oppositionens tur att gå bakom skynket och agna motbud. Hoppas vi får något gott.

Du & jag

Här får du svar på dina mest intima frågor om politik. Mejla till [email protected]

Vanligtvis säkra källor...