Staden där soporna är ett rent nöje

I Helsingborg sorterar alla sitt eget avfall

Foto: stefan lindblom/hbg-bild
dyrare - men bättre Christina Ekström sorterar sina sopor i åtta olika fack, som sedan töms varannan vecka eller en gång i månaden.
NYHETER

HELSINGBORG

I Helsingborg tröttnade man på snuskiga återvinningsstationer och stängde dem. Nu sorterar alla sina sopor hemma.

- Det fungerar jättebra, säger Christina Ekström.

Det kallas hushållsnära hämtning och började införas redan för tio år sedan i Helsingborg. De flesta fastighetsägare har ordnat soprum där hyresgästerna kan sortera alla sina sopor och sedan 2003 är även villaägarna med i systemet.

Töms varannan vecka

- Nu har vi två soptunnor med fyra fack i varje, säger Christina Ekström som bor i villa på Ringstorpsområdet i Helsingborg.

I facken sorteras metall, tidningar, förpackningar, plast, färgat och ofärgat glas, organiskt avfall och restavfall. Den ena tunnan töms varannan vecka och den andra en gång i månaden.

- I början trodde jag att det skulle bli proppfullt, men det har aldrig hänt. Det har blivit lite dyrare än tidigare, men vi slipper ju köra till återvinningsstationen.

Snusk och klagomål

För ett par år sedan fanns det ett antal återvinningsstationer i Helsingborg. Men snusket och alla klagomål gjorde att man stängde dem och helt övergick till hushållsnära hämtning.

- 2008 ska alla villor vara anslutna, säger Inger Nilsson, socialdemokratisk ordförande i tekniska nämnden.

Det som inte får plats i tunnor eller soprum kan köras till den avgiftsfria återvinningsgården. Eller så ringer man och beställer grovsophämtning.

- Det ingår i priset, säger Inger Nilsson med stolthet i rösten. Själv hade jag ett gammalt piano som de kom och hämtade.

Tidigare artiklar

Ingrid Carlqvist