Reinfeldt är minst tråkig

Persson bara näst bäst på att tala så att folk blir intresserade

NYHETER

I det här valet vinner Reinfeldt över Persson.

Ungt vals läsare tycker att moderatledaren är roligare att lyssna på.

Men de flesta tycker inte att någon av partiledarna är särskilt inspirerande.

Foto: ivarsson/Enbuske/rosengren/ strand/Seijbold/sännås
Reinfeldt bäste talaren Men de flesta tycker inte att någon av partiledarna är särskilt rolig att lyssna på.

Förra veckans Ungt val-fråga var svår att svara på. På frågan ”Vilken partiledare tycker du är roligast att lyssna på?” svarar de allra flesta, hela två tredjedelar, ”Vet ej”.

– Det är kanske så att de inte är så roliga helt enkelt, säger retorikprofessor Brigitte Mral med ett litet skratt.

– Om man tar sig tid att svara på en fråga och sedan svarar så här, då kan det vara ett uttryck för missnöje, säger hon.

I topp hamnar i alla fall Fredrik Reinfeldt med 10 procent av rösterna.

Konkret och vardaglig

– Reinfeldt försöker vara konkret och talar mer vardagligt. Det kan förstås vara lite nyhetens behag. Att han är yngre än de andra kan ha betydelse också, säger Brigitte Mral, professor på Örebro universitet.

Statsminister Göran Persson hamnar på andra plats och allra tråkigast är miljöpartiets Peter Eriksson.

– Tja, han är ju lite torr, men det är han inte ensam om. Hans språk skiljer sig inte från de andra tycker jag, säger Brigitte Mral.

Politikerna har eget fackspråk

Brigitte Mral har skrivit flera artiklar om politikers sätt att tala. Hon anser att politikerna, liksom många andra yrkesgrupper, har ett fackspråk.

Och de håller fast vid även när de talar till folket.

– Man kan tycka att politikerna borde vara mer intresserade av att kommunicera och en del försöker, men de har utvecklat ett fackspråk som fungerar bra inom yrket och man tänker inte så mycket på hur det fungerar utåt, säger Brigitte Mral.

Göran Persson talar som en präst

Göran Perssons stil har hon beskrivit i boken ”Makten framför allt”. Statsministern lägger stor vikt vid enskilda ord och använder sig av långa pauser. ”Attityden påminner om den hos en präst eller hos en lärare” skriver Brigitte Mral.

Vad karaktäriserar politikernas sätt att prata?

– Det är abstrakt och det blir mycket anspelningar på tidigare politiska sammanhang och modeord. Just nu pratar högeralliansen mycket om ”utanförskap” och socialdemokraterna om att ”alla ska vara med”. Överlag är begreppen luddiga. De arbetas fram och används gång på gång i syfte att skapa känslor utan att avslöja allt för mycket fakta.

”Gammeldags”

Brigitte Mrals studenter på Örebro universitet gillar inte att analysera politikerspråk.

– De tycker att det känns gammeldags och inte särskilt roligt att lyssna på. Det är svårt att få dem att analysera det för de tycker det är tråkigt, säger Brigitte Mral.

Att språket kan ha en avgörande betydelse för hur det går i valet ser hon den förra vänsterpartiledaren Gudrun Schyman som bevis på.

– Hon försöker knyta an till folks vardag och det språkbruk vi har och hon får höga opinionssiffror, jag tror det finns ett direkt samband, säger Brigitte Mral.

Reinfeldt roligast

Persson mest poppis bland 10-åringar

Karin Abrahamsson ([email protected])