Så vill läsarna lösa arbetslösheten

NYHETER

Vad ska man med en hög utbildning till om man ändå inte får ett jobb?

Reglerna för att anställa är ofta ett hinder och är förenat med höga kostnader som faller på arbetsgivaren.

Varför finns inte längre ett lärlingssystem som fungerade bra förr?

Läsarna har många bra förslag för att lösa ungdomsarbetslösheten. Här kommer ett urval:

"För en människas självkänsla & stolthet och av ren självbevarelsedrift behöver man vara igång och arbeta! Hur kan man som ung känna sig vuxen & med i livet när man är passiv? ALLA jobb är värdefulla! OM alla delade den synen=lägre arbetslöshet." (Nina)

"5 års studier och jag kände mig duktig. Nu känner jag mig som en loser. Idiot som läste och lånade pengar. Man får ändå inget jobb. För den ena jobbet "saknar man erfarenhet" och för det andra jobbet är man "överkvalificerad." (Examen)

"Det måste bli mer eftertraktat att anställa ungdomar, men detta får inte ske på bekostnad av ungdomarna själva. Alltså kan vi inte acceptera försämringar i las. Däremot är halverad arbetsgivaravgift under ca 2 år (för de som anställer ungdomar), lärlingssystem och plusjobb rätt väg att gå." (Andreas Almquist)

"Ta till vara på de ungdomar som är praktiskt lagda genom att införa lärlingsplatser på olika arbetsområden. Det är alldeles för många ungdomar som går en högskoleutbildning som ej leder fram till något arbete, de får bara en tung studieskuld att dras med." (Veronica)

"Hur kan man säga att nån är lat för att man inte har ett jobb. Jag har sökt massor av jobb. Jag har sökt skitjobb. Jag får dem iallafall inte. Jag gör vad som helst för att få en riktig inkomst, kan ta vilket jobb som helst." (Mattias)

"Telemarketing är en bra erfarenhet för alla. Förslaget om att förbjuda det är oerhört korkat. För att förbättra läget tror jag det krävs fler utbildningar där man kommer i kontakt med företag." (Mattias Högfeldt)

"Vi förväntar oss att dagens ungdomarna ska betala för oss när vi går i pension. Men vi tänker inte de dem några jobb!" (40-talist)

"Alla ni som skriver om att det finns jobb men att ungdomarna inte tar dem - berätta vilka jobb det är! Varför kan inte äldre arbetslösa ta dessa jobb då - om de nu finns några!" (Elsa)

Övriga inlägg hittar du genom att klicka på länkarna nedan.

Björn Morian