Åtalade SSU-basen talar på 1 maj

”Man är inte skyldig förrän man är dömd”

Foto: LARS ROSENGREN
Anna Sjödin är inbokad som 1 maj-talare på tre ställen i Stockholms län - Norrtälje, Tyresö och Upplands Bro. Bilden togs efter krogskandalen.
NYHETER

Den åtalade SSU-basen Anna Sjödin är välkommen att tala på 1 maj.

- Vi har beslutat följa rättsprincipen att man inte är skyldig förrän man är dömd, säger Olle Jansson vid arbetarekommunen i Norrtälje.

Anna Sjödin är inbokad som 1 maj-talare för socialdemokraterna på tre ställen i Stockholms län - Norrtälje, Tyresö och Upplands Bro.

Bokningen har skötts av socialdemokraternas centrala talarförmedling och Anna har fram till det uppmärksammade krogbråket och åtalet varit självklar.

Nu höjs röster även inom socialdemokratin att Sjödin borde ta en time-out.

Men så länge hon väljer att sitta kvar är hon välkommen som 1-majtalare.

”Kan finnas fokusproblem”

I Norrtälje hade de lokala s-medlemmarna möte i kväll.

- Jag ville höra vad det finns för åsikter i det här. Det kan vara lite fokusproblem, säger arbetarkommunens ordförande Olle Jansson.

En enig arbetarekommun beslutade vid 18-tiden att Sjödin är välkommen 1 maj - förutsatt att hon inte fällts i domstol innan dess.

- Det var ingen diskussion. Vi pratade väl lite om det här om man är dömd eller inte på förhand, men vi måste försöka stå för de svenska rättsprinciperna, säger Olle Jansson.

- Man är inte skyldig förrän man är dömd.

Även i Tyresö beslutade arbetarkommunen att välkomna SSU-ordföranden.

- Vi har sagt att vi inbjudit SSU:s ordförande att tala och vi står fast vid vår inbjudan. Det som hänt förändrar ingenting, säger ordförande Kristjan Vaigur.

- Det andra som är uppe till diskussion, den juridiska processen, den lägger vi oss inte i. Vi kan inte sitta och agera domstol.

Vaigur betonar ändå att det är i egenskap av SSU-ordförande man vill ha Anna Sjödin.

- Skulle hon besluta att ta en time-out eller något sådant så förväntar vi oss att det blir någon annan från SSU som ersätter henne.

Arbetarekommunen i Upplands Bro har beslutat att inte ta ställning ännu.

Caroline Olsson

ARTIKELN HANDLAR OM