"Prodi tog hem valet"

...Vann även senaten enligt nya prognoser

1 av 2 | Foto: SCANPIX
KAOTISK rösträkning Först vid tretiden i morse vågade Romano Prodis center-vänsterallians utropa sig som segrare i det italienska parlamentsvalet. Men då var ännu inte alla valkretsar räknade.
NYHETER

ROM

Enligt Sky Italia vann Prodi den italienska valrysaren - både i senaten och deputeradekammaren - trots de tidigare prognoserna som talade för Berlusconi i senaten.

Nu väntar Prodi bara på att Berlusconi ska ringa och erkänna sig besegrad.

Sällan har en valsituation vänts upp och ned på så totalt.

När vallokalerna stängde kl 15 visade undersökningar att vänstern vunnit med 5 procent.

12 timmar senare rådde totalt kaos.

Klockan 02.45 dök vänsterdemokraternas ledare Piero Fassino upp i partiets pressrum:

-De data vi nu har tillåter oss att säga att center-vänsterkoalitionen har vunnit valet. Ännu saknas uppgifter från 30 kretsar men med 25000 rösters marginal vet vi att segerpremien går till oss. Därmed får vi 340 parlamentariker i deputeradekammaren.

"En usel lag"

-Allt detta visar på vilken urusel lag regeringen Berlusconi åstadkommit. Den har bidragit till att öka skiljaktigheterna i landet.

-Men nu ska vi regera landet och göra det på alla italienares vägnar.

Sa Prodimannen Fassino och lämnade mikrofonerna nästan springande. Utan att ge plats för någon fråga.

Några minuter senare stod Romano Prodi på podiet på Piazza Santa Apostoli. Inför några få tusen anhängare förklarade han:

-Nu måste vi börja arbeta för att ena landet. Vi måste arbeta för att förändra Italien, modernisera och förena. För att ge de unga ett arbete och på nytt få landet att börja växa.

"Segern är kommen"

-Tack till alla som kämpat med oss. Det har varit en hård kamp men nu är segern kommen. Nu har vi segrat.

Berlusconis språkrör svarade några minuter senare på Prodis segertal:

-Vi har vunnit senaten, vi kräver ny omräkning till deputeradekammaren. Vem tror Prodi att han är?

- Friheternas hus protesterar mot vänsterns segerdeklaration. Vi har vunnit i senaten med över 50 procent av rösterna, eller med 350000 röster, förklarade Paolo Bonaiuto.

Han meddelade också att högeralliansen nu kräver en kontroll av samtliga röstprotokoll. Detta görs av en speciell tribunal som kommer att behöva flera veckor på sig.

På tisdagsförmiddagen uppgav Sky Italia enligt sin prognos, baserad på delresultat av räkningen av utlandsrösterna, att Prodis mitten-vänster-allians vunnit minst fyra av de sex återstående senatsmandaten.

Inväntar inte slutresultatet

Därmed skulle den så kallade unionen få 158 mandat i senaten mot 156 för Berlusconis Friheternas hus, med bara ett öppet mandat kvar.

På en presskonferens vid lunchtid sade Romano Prodi att han nu inväntar ett telefonsamtal där där premiärministern Berlusconi erkänner sig besegrad.

Prodi konstaterade att han efter en mycket knapp seger nu har rätt att bli premiärminister, trots att slutresultatet inte presenterats.

Italien är delat, konstaterade Prodi som lade till att han vill vara hela Italiens ledare, som regerar inte bara med stöd av dem som röstat för honom.

Berlusconi uppgavs samtidigt hålla ett möte med sin partiledning.

Åke Malm, TT