På dödens fält

Norge tvingade tyska krigsfångar röja minor

Foto: NORDMENNENES EGEN HISTORIE
275 fångar dog Iklädda endast kalsonger tvingades de tyska krigsfångarna ut på minfälten med livet som insats. Uppgiften de hade var att röja de minor som lades ut i Norge under andra världskriget.
NYHETER

Tyska soldater tvingades bli minröjare i Norge efter krigsslutet.

275 tyskar dog och ytterligare 392 sårades av exploderande minor.

- Det är inte precis en fjäder i hatten för vår historia, säger professor emeritus Anders Christian Gokstad till Verdens Gang.

När tyskarna kapitulerade i Norge den 8 maj 1945, var det meningen att de tyska soldaterna skulle samlas upp i särskilda reservat.

I stället tvingades de ut för att röja minor - helt i strid med Genèvekonventionen.

"Hämndgiriga"

-Vi var ganska hämndgiriga på den tiden. Det är ett mörkt kapitel, säger professor emeritus Anders Christian Gokstad till Verdens Gang.

Snart kommer den norska filmen "Vardagsliv under krigsåren" som baseras på hans forskning i ämnet.

Minröjningen pågick från maj till augusti 1945 och återupptogs sedan i maj 1946. Inte förrän i september samma år avslutades den.

Då hade 275 tyskar dött och 392 skadats. Bara två norrmän och fyra britter skadades under röjningsarbetet.

Mot internationell rätt

Enligt Genèvekonventionen är det förbjudet att använda krigsfångar till farliga arbeten. För att komma runt det hävdade överkommandot för röjningen att tyskarna inte var krigsfångar, utan avväpnade styrkor som gett sig villkorslöst.

- För oss i dag upplevs det som rätt grymt. Jag tror inte att det här är något som försvaret ser tillbaka på med stolthet. Men man måste komma ihåg att rollerna var helt annorlunda då, säger historikern Hans Fredrik Dahl till VG.

-Ibland förändras samhällets värderingar, och fakta från historien kan framstå i ett mindre smickrande ljus, säger Hans Fredrik Dahl.

Eva Buskas