”Vi har vunnit”

Prodi utropade sig själv till segrare

NYHETER

– Vi har vunnit, ropade en jublande Romano Prodi och hävdade att hans mitten-vänster-allians petat premiärminister Silvio Berlusconi från regeringsmakten i Italien.

Men resultatet är inte definitivt och Berlusconisidan krävde omräkning.

Foto: reuters
Prodi hävdade seger i det italienska rysarvalet.

– I dag har vi vänt blad, jublade Romano Prodi från scenen på Apostolitorget i Rom, till sympatisörer som väntat sedan tidig kväll på resultatet och en rösträkning som drog ut på tiden till klockan tre natten till tisdagen.

Enligt det preliminära slutresultatet för valet till den ena av parlamentets kamrar, deputeradekammaren, var det 25000 tusen röster, av 38 miljoner, som avgjorde till Prodis fördel. Men den mikromarginalen, som genast ifrågasattes av en talesman för Berlusconis parti Forza Italia, är nog för att Prodis allians ska få den garanterade tilldelning av 340 av de 630 platserna i kammaren.

– Vi har vunnit, ropade han och visste att ”våren börjar i dag”, kanske med en lättnadens suck över att en bitter och ful valkampanj tycks vara över.

Nu väntar ”bara” val av president, att försöka hålla ihop den brokiga alliansen där kommunisterna har gjort ett starkt val, och bilda regering.

Buade ut reporter

Publiken sjöng och lät som en fotbollspublik på en cupfinal strax före Prodis ankomst och buade så kraftigt åt en tevejournalist från en Berlusconikanal att han fick avbryta sin direktrapport från torget.

Prodi sade att vänstern vunnit bara kort efter det att det preliminära slutresultatet kommit från senatsvalet. Enligt det tog Berlusconikoalitionen hem senaten med en liten marginal, när det gäller rösterna avgivna i Italien.

Men Prodi hävdade att hans allians kan räkna med att få fyra av de sex platserna i senaten som väljs av italienska medborgare utomlands. Det blir dock inte officiellt förrän senare under tisdagen.

Det skulle då räcka till en majoritet på en handfull mandat, en bräcklig sådan. Men utan majoritet för Prodis allians i bägge kamrarna hade han kunnat kasta in handduken ganska snart, med delad majoritet skulle en regering bli omöjlig.

Det finns också ett antal senatorer som är utsedda på livstid som kan få extra tyngd i det uppkomna läget.

Utdragen valvaka

Prodis utrop var slutet på en utdragen och lynnig valvaka där resultaten och prognoserna visade ledning för mitten-vänsteralliansen ena stunden och för Berlusconis mitten-högerkoalition den andra. Det främsta skälet var att de undersökningar som publicerades direkt efter det att vallokalerna hade stängt på måndagseftermiddagen tolkades som att de gav en klar seger till utmanaren Prodi. Men undan för undan krympte avståndet.

Från Berlusconi hördes ingenting under kvällen eller tidiga natten.

Trots sin yviga och plumpa stil, sitt ”råa och effektiva språkbruk” enligt honom själv och förmåga att skapa diplomatiska förvecklingar, har Berlusconi visat sig skicklig på att hålla makten–fem år på raken sedan 2001, ett rekord i Italiens efterkrigspolitik.

Hans motståndare säger att det mest beror på att han drivit genom lagar som gjort att han kunnat hålla sig undan åklagare och domare och smitit ur rättvisans grepp i högre instanser i flera processer.

Vem som än får styra de närmaste fem åren får en tuff uppgift att räta upp landets ekonomi utan att öka de sociala spänningarna. Tillväxten måste öka från förra årets noll och det kommer att kräva bestämda tag och reformer.

Lars Larsson/TT