Vännerna: Så minns vi Vilgot Sjöman

NYHETER

Börje Ahlstedt, 67, skådespelare:

- En stor filmskapare, stor humanist. Han kom från arbetarklassen. Ett rum och kök. Ibland kunde vi tävla om vem som hade haft det minsta köket.

Lena Nyman, 61, skådespelare:

- Jag minns honom som nyfiken - nyfiken på våra värderingar och på samhället. Alla associerar fortfarande oss med "Jag är nyfiken - gul" och det är ju 40 år sen.

Ingmar Bergman, 87, regissör:

-Han var otroligt begåvad och en stridsman. Vi spelade amatörteater tillsammans. Han har gjort en av de bästa svenska filmerna någonsin, Syskonbädd.

Sven Wollter, 72, skådespelare:

- Vilgot var en människa med total integritet. Sist jag träffade honom var på rättegången mot TV 4 i hovrätten. Där sitter han fast besluten att driva sin sak.

Claes Eriksson, 55, regissör:

- En oerhört varmhjärtad och känsloladdad person. Han styrdes av sina känslor, men hade enormt civilkurage och stred för sina värderingar.

Per Oscarsson, 79, skådespelare:

- Den enda av hans filmer jag varit med i var Syskonbädd. Där hade vi ett bra förhållande, utom sista scenen där vi kom ihop oss. Vilgot var en väldigt fin kraft. Han betydde mycket för svensk film.

Kjerstin Dellert, 80, operasångerska:

-Jag har filmat med Vilgot i Syskonbädd. Han var en kämpe som visste vad han ville, det märks också i den här reklamstriden. Vilgot var väldigt organiserad, men också en stor improvisatör.

Marie Göranzon, 63, skådespelare:

- Tyvärr gjorde han bara en enda teaterpjäs, Pojken i sängen på Scala 1969. Då sammanförde han mig med Jan Malmsjö och det blev starten på vårt liv tillsammans. Vilgot var en lugn och varm person.

Leif Pagrotsky, 54, kulturminister:

-Vilgot Sjöman är, vid sidan av Ingmar Bergman, den filmare som bidragit mest till att göra svensk film känd i världen. Han berörde och upprörde. genom att blanda sex och politik.

Läs mer

Tidigare artiklar

ARTIKELN HANDLAR OM