Venus Express lyckligt framme

Svenska instrument ska mäta extrem växthuseffekt

NYHETER

Det gick som på räls när satelliten Venus Express på tisdagsmorgonen lade sig i omloppsbana runt ”jordens elaka tvilling”, grannplaneten Venus.

Nu hoppas forskarna få svar på viktiga frågor om växthuseffekten och planeternas utveckling.

Foto: scanpix
Sonden når Venus omloppsbana i dag på förmiddagen.

– Vi kommer få mer data från Venus Express de första två åren än vad alla andra satelliter har producerat tillsammans under historien, lovade en lycklig Håkan Swedhem, svensk vetenskaplig projektledare på den europeiska rymdorganisationen ESA.

Vår närmaste granne i rymden, planeten Venus, har kallats allt från Aftonstjärnan till ”växthuseffektens drottning”.

Nervöst

På tisdagsmorgonen var det dags för ytterligare ett grannbesök. Då gick ESA:s satellit Venus Express, med svenska instrument i bagaget, in och lade sig i en omloppsbana runt planeten.

Venus Express bromsade in och signalen försvann under några ögonblick när satelliten gick in bakom Venus. Men plötsligt dök den upp som gubben i lådan och nervösa europeiska forskare kunde andas ut.

– Det är skönt, jag kände mig ganska så säker i går men jag kunde faktiskt inte sova i natt. Men det gick precis som planerat, alldeles perfekt, sade Swedhem till TT efteråt.

Fem månader

Venus Express har varit på väg mot Venus i drygt fem månader. Den 9 november sköts satelliten upp från Kazakstan. I satelliten finns sju instrument – däribland ett svenskt, Aspera-4, som svenska Institutet för rymdfysik i Kiruna svarar för.

Instrumenten ska samla in data om miljön, atmosfären och ytan på Venus under 500 dygn. Förhoppningen är att informationen ska ge forskarna nya svar på flera stora gåtor, bland annat varför utvecklingen på Venus gått i en helt annan riktning än på jorden.

– Det är ett stort steg framåt för Europa speciellt och för planetforskningen generellt. Vi har inte haft någon satellit till Venus på över tio år och nu har vi kommit dit med en ny med helt moderna instrument. Nu kan vi på ett helt annat sätt än tidigare karakterisera Venus och förbättra vår uppfattning om planeternas utveckling, sade Swedhem.

Första bilderna

Mycket arbete väntar innan allt är klart. Satelliten ska vändas och instrumenten kopplas på igen. På torsdag hoppas man kunna visa upp de första bilderna tagna med satelliten.

Då ska även Aspera-4 som bland annat kan ge kunskap om växelverkan mellan laddade partiklar från solen och Venus tjocka atmosfär – av forskarna beskrivet som en ”galopperande växthuseffekt” – fungera.

Planeten Venus befinner sig 400 miljoner kilometer från jorden och är ständigt täckt av tjocka koldioxidmoln som förhindrar alla ytobservationer med teleskop. Enligt flera forskare var jorden och Venus ursprungligen mycket lika men utvecklades sedan åt två helt olika håll.

Fakta/ Resan till Venus

Ninna Bengtsson/TT

ARTIKELN HANDLAR OM