HD sänker straff för övergrepp mot barn

Friade för tredje gången man från våldtäkt mot barn

NYHETER

För tredje gången på kort tid friade Högsta domstolen på tisdagen en man från våldtäkt mot barn.

I stället för två års fängelse för våldtäkt mot barn döms den 21-årige barnskötaren nu till sex månaders fängelse för sexuellt övergrepp mot barn.

Den sexuella handling som mannen genomfört mot en fyraårig pojke kan inte anses jämförlig med samlag. Gärningen kan därför inte rubriceras som våldtäkt mot barn, slår en enig HD fast.

”Inte visat särskild hänsynslöshet”

Övergreppet skedde i somras. Det gick till så att barnskötaren stack in handen under pojkens kläder och vidrörde hans genitalier och analöppning.

Han har genom den kortvariga beröringen vållat pojken övergående smärta, men ingen iakttagbar fysisk skada. Han har inte visat särskild hänsynslöshet eller råhet och ska därför dömas för sexuellt övergrepp mot barn, anser HD.

Det är inte mannens skuld som nu har prövats utan enbart brottsrubricering och straff.

Tredje fallet

Det är det tredje fallet om våldtäkt mot barn som HD tar upp sedan den nya sexualbrottslagen kom förra våren.

Den dömde är en 21-årig barnskötare från en av Stockholms sydöstra förorter. Han dömdes i tingsrätt och hovrätt till två års fängelse, vilket är minimistraffet för våldtäkt mot barn. Den fyraårige pojken gick på det daghem där mannen var anställd som praktikant.

Bevisningen mot honom består av tre videoinspelade förhör med pojken och mammans vittnesmål om vad pojken berättat för henne. Pojken har genomgående bedömts som trovärdig.

Ewa Tures/TT