Maffiaboss greps på Sicilien

Har levt under jorden i fyra decennier

Foto: REUTERS
Bernardo Provenzano anländer till polishuset i Palermo efter gripandet.
NYHETER

Bernardo Provenzano, sedan ett decennium chef för maffian på Sicilien – capo dei capi eller bossarnas boss – greps på tisdagen på en bondgård nära den ökända födelsestaden Corleone.

Den svårfångade maffialedaren hade då varit efterlyst i 42 år.

italiens mest eftersökte skurk Nu är Bernardo Provenzano gripen.

Gripandet av ”gudfadern” beskrivs som den italienska polisen största framgång på över tio år.

– Tacka Gud. Jakten är äntligen slut, sade Giuseppe Caruso, Palermos polischef.

Ett 50-tal polismän fanns med i den avgörande insatsen mot bondgården. 72-åringen Provenzano gav upp utan motstånd.

Gammal bild

Först försökte han, iklädd jeans och T-tröja, lura polisen om sin identitet. Men kort därpå bekräftade han vad polisen hade hoppats på. Äntligen hade de träffat rätt.

Det fotografi polisen hade på den ljusskygge maffialedaren var från 1959. Och ett av polisens viktigaste verktyg i jakten, en fantombild, visade sig vid flera tillfällen opålitlig. Flera gripanden av okända vaktmästare och bönder har kastat ett löjets skimmer över polisen.

Polisens specialgrupp har jagat Provenzano i åratal, men maffialedaren har tills nu slagit omvärlden med häpnad med sin förmåga att hålla sig undan.

Han har styrt den sicilianska maffian utan telefonsamtal och gäckat polisen med ständiga förflyttningar. Sedan hans hustru och de två sönerna 1992 flyttade till Corleone, orten som gav namn åt huvudpersonen i boken och filmen Gudfadern, har han styrt Cosa Nostra-imperiet genom små maskinskrivna order på hoprullade papperslappar, pizzini.

Provenzano har ingen utbildning och var till en början känd för sin brutalitet. Den gav honom öknamnet Traktorn, det vill säga den som kör över folk.

– Han har hönshjärna men skjuter som en ängel, sade en av maffians tidigare chefer.

Inga onödiga mord

När Toto Riina greps 1993 och Provenzano blev oinskränkt chef visade han prov på andra egenskaper: inga mord i onödan, effektiv hantering av pengar och skickligt handlag för att pressa fram pengar genom narkotikasmuggling, vanlig enkel utpressning och anbud till byggbranschen som denna inte kunde säga nej till. Då fick han ett öknamn till bland beundrande gangstrar: Revisorn.

Det senaste året har flera av hans medarbetare gripits, vilket gjort att polisen stegvis närmat sig målet. Dömda till långa fängelsestraff har flera av medarbetarna valt att avslöja de detaljer om Provenzano som till slut ledde till tisdagens gripande.

Fakta: Södra Italiens undre värld

TT-Reuters