Iran tillverkar kärnbränsle

”Vi är i full gång med produktion av anrikat uran”

NYHETER

Kuwait

Irans president Mahmoud Ahmadinejad proklamerade på tisdagen att Iran har anslutit sig till den skara länder i världen som har tekniska förutsättningar för anrikning av uran.

I framtiden blir det tillverkning i industriell skala, tillade han.

Svaret från USA dröjde inte länge.

– Vi kommer att diskutera hur vi går vidare med de andra medlemmarna i säkerhetsrådet och Tyskland, om hur vi ska bemöta detta, sade Vita husets talesman Scott McClellan.

Till Teheran

I veckan väntas Mohamed ElBaradei, chef för FN:s atomenergiorgan IAEA, till Teheran.

FN:s säkerhetsråd har i ett uttalande från den 29 mars krävt att Iran omedelbart upphör med sin urananrikning. Rådet har även begärt att IAEA i slutet av april lämnar en rapport om huruvida Iran uppfyller kravet.

ElBaradei har tidigare slagit fast att Iran redan har anrikat uran för kärnkraftverk på egen hand och kritiserat Teheran för att inte fullt ut samarbeta med IAEA för att visa att landets anrikningsprogram inte syftar till att utveckla kärnvapen.

Inrikespolitiskt är urananrikningen ett trumfkort för Ahmadinejad, som gjorde sitt uttalande i ett tv-tal från staden Mashhad.

– Detta är resultatet av den iranska nationens motstånd, sade han.

– Baserat på internationella regler kommer vi att gå vidare i samma fotspår tills det att vi uppnår en anrikning i industriell skala.

Han tillade att västvärlden måste acceptera Irans rätt till ett nukleärt program med fredliga syften.

Centrifuger

Då hade chefen för Irans statliga kärnkraftsmyndighet, Gholamreza Aghazadeh, redan bekräftat att iranska anläggningar anrikat uran till en nivå som gör det användbart i kärnkraftverk. Detta uttalande gjordes sedan Irans expresident Ali Akbar Hashemi Rafsanjani vid ett besök i Kuwait sagt att en anläggning med 164 gascentrifuger för anrikning av uran nu är i bruk.

Låganrikat uran kan användas som bränsle i kärnkraftverk, vilket Iran hävdar är målet. Höganrikat uran används för att tillverka kärnvapen, som USA och Israel tror att Teheran vill.

Enligt bedömare försöker rivalerna Rafsanjani och Ahmadinejad båda ta åt sig äran av anrikningsframstegen.

I helgen rapporterade flera tidningar i USA, däribland veckotidningen The New Yorker, att Vita huset arbetar med planer för hur ett bombangrepp mot iranska anläggningar skulle kunna genomföras. President GeorgeW Bush har dock avvisat uppgifterna som spekulationer.

Fakta/ Irans kärnprogram

Tidigare artiklar:

TT-Reuters

ARTIKELN HANDLAR OM