Två gripna för Fryshusmordet

Har samband med tidigare anhållen 41-årig man

Foto: LASSE ALLARD
16-årige Anders Gustafsson hittades misshandlad till döds i ett rivningshus i Norra Hammarbyhamnen i Stockholm på nyårsdagen 1995.
NYHETER

Två män greps på tisdagseftermiddagen misstänkta för det elva år gamla mordet på en 16-årig pojke vid Fryshuset i Stockholm.

Den mördade Anders Gustafsson.

Männen, båda 39 år, är från Stockholmsområdet och har anhållits på den lägre misstankegraden skälig misstanke. De har samband med den 41-årige man från Nacka som anhölls för tre veckor sedan, men försattes på fri fot efter ett par dagar.

– De hänger ihop, men jag vill inte säga hur, säger kriminalinspektör Eiler Augustsson till TT.

”Nekar självfallet”

Männen är ännu inte förhörda utan har bara delgivits misstanke om mord.

– Min klient nekar självfallet till anklagelsen, säger advokat Åke Broné som utsetts att försvara en av de gripna männen.

Enligt Broné kommer åtminstone hans klient att förhöras på onsdagsmorgonen.

Advokat Ola Salomonsson har utsetts att försvara den andre mannen.

– Jag vet inte mer än att jag är utsedd till försvarare för en av de gripna. Först i morgon (onsdag) får jag sätta mig in i ärendet, säger Salomonsson som förutsätter att det inte kommer att hållas några förhör med den misstänkte, förutom det inledande delgivningsförhöret, innan han själv kan vara närvarande.

Lösa gamla mord

De båda männen misstänks ha mördat 16-årige Anders Gustafsson, som hittades död på nyårsdagen 1995 vid Fryshuset då det låg i Norra Hammarbyhamnen i Stockholm. Han hade firat nyåret på Fryshuset, som han lämnade vid ett-tiden på natten. Senare på nyårsdagen återfanns hans döda kropp i ett tomt magasin 300 meter från Fryshuset.

Utredningen av mordet är ett led i polisens satsning att lösa gamla ouppklarade mord. Fryshusmordet är ett av åtta gamla mord som ligger på den så kallade mordanalys- och utredningsgruppens – populärt kallad cold-cases-gruppen – bord.

Tidigare artiklar:

Ewa Tures/TT , Varg Gyllander/TT