Skadegörelse mot centerns lokaler

”Osynliga partiet” misstänks för fyra attentat

Foto: Anders Wiklund / SCANPIX
Ett demonstrationståg arrangerat av en gruppering som kallar sig "Osynliga partiet" spårade delvis ur vid Götgatsbacken på Södermalm i Stockholm på tisdagskvällen. Demonstranterna försökte bland annat ta sig in på Katarina närpolisstation, där flera rutor krossades.
NYHETER

Göteborg

Fyra av centerpartiets lokaler runtom i landet har under de senaste två veckorna utsatts för skadegörelse.

Centerns partisekreterare Jöran Hägglund tror att händelserna kan kopplas till partiets diskussion om ungdomsarbetslösheten.

Natten till tisdagen kastades två stenar in genom fönstret på centerns lokaler i Växjö. I helgen blev partiets lokaler i Uppsala utsatta för stenkastning och dessförinnan har lokaler i Göteborg, Stockholm och Växjö utsatts.

- Skadegörelsen har skett nu när diskussionen om ungdomsarbetslösheten är som intensivast, så man kan väl ana att det finns ett samband, säger Jöran Hägglund till TT.

Upp till 26

Centerpartiet presenterade nyligen ett förslag enligt vilket ett speciellt avtal ska gälla för nyanställningar av unga upp till 26 år. Arbetsgivarna ska kunna säga upp ungdomar med omedelbar verkan under de första två åren.

- Den tydligaste kopplingen är att någon sprejat "rör inte LAS" utanför lokalen i Uppsala, säger Jöran Hägglund.

I Växjö hade på partiets entrédörr ett märke sprejats som enligt TV 4:s Nyheterna står för aktionsgruppen Osynliga partiet, som hyllar kravallerna i Frankrike och uppmanar till liknande protester i Sverige.

Polisstation

Ett tiotal personer greps på tisdagskvällen i samband med en demonstration i Stockholm. Manifestationen, som enligt polisen arrangerades av Osynliga partiet, avslutades med att rutorna på en närpolisstation krossades.

- Om det är så att man vill driva politisk kampanj på det här sättet så är det helt oacceptabelt. Det påverkar inte oss mer än att vi vill föra debatten så som man ska föra den, säger Jöran Hägglund.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM