På väg till Nordpolen

Furst Alberts expedition har startat

NYHETER
Foto: Aftonbladet Bild
Färdmedel Furst Albert åker till Nordpolen med hundspann, i fotspåren av sin farfarsfar Albert I. De 42 draghundarna kommer från Jukkasjärvi.

Vinden var iskall och draghundarna från Jukkasjärvi ylade av upptäckarglädje, när furst Albert av Monaco kom till startlinjen för sin Nordpolsexpedition.

Teknisk ledare för expeditionen är Ola Skinnarmo som flera gånger varit på Nordpolen. Nu åker man dit med hjälp av hundspann.

De 42 draghundarna - anförda av ledarhunden Gusten - tillhör norrbottningen Kent Fjällborg, som i går tillsammans med fursten och hans femton expeditionskamrater flög från Kiruna till Longyearbyen på Spetsbergen.

Skinnarmo fortsatte genast med ett ryskt fraktplan norrut och landade på isen i den framskjutna positionen "Borneo". Där förberedde han furstens ankomst och den gemensamma attacken, de sista tio milen efter hundspann, mot Nordpolen.

Furst Albert och övriga expeditionen lyfter från Longyearbyen mot "Borneo" senare i dag. Hundspannen ger sig av mot Nordpolen tidigast i morgon.

Tidigast i början av nästa vecka är expeditionen tillbaka i "Borneo".

Staffan Heimerson