Daniel åt sig till döds

30-åringen tröstade sig med skräpmat

1 av 2 | Foto: privat
Älskade mat Daniel Björkman satte med lätthet i sig en och en halv pizza. När han studerade blev det extra mycket skräpmat. Han trivdes inte och hans föräldrar tror att han tröstade sig med mat. Bilden är från Daniels 30-årsfest för drygt ett år sedan och han håller om ett brorsbarn.
NYHETER

MALMÖ

Daniel Björkman dog av skräpmat – bara 30 år gammal.

Han föll ihop på väg ur taxin till vårdcentralen.

Obduktionen visade att kärlen kring hans hjärta var helt förkalkade.

Daniel Björkman från Malmö dog på trappan till vårdcentralen i Kallinge där han bodde under studietiden den 5 maj 2004.

Hans föräldrar Gun och Roland Björkman väljer nu att berätta:

– Det är svårt att förstå att så unga människor kan få åderförkalkning och hjärtinfarkt. Men Daniel åt fel, rökte för mycket och rörde sig för lite.

Tankeställare

– Om det som hände honom kan hjälpa andra ungdomar att förstå och ge sjukvården en tankeställare är det bra, säger hans mamma.

Daniel Björkman älskade mat. Han åt alltid mycket och gärna, framför allt pizza och annan snabbmat.

– Han satte med lätthet i sig en och en halv pizza, säger hans pappa.

Mycket hämtmat

Under de sista två åren, medan han studerade i Ronneby, blev det extra mycket skräpmat. Han trivdes aldrig riktigt i Blekinge och föräldrarna tror att han tröstade sig med mat.

– Det såg man när man kom dit och hälsade på. Det var mycket hämtmat och halvfabrikat för mikrovågsugnen, säger hans pappa.

Gick upp i vikt

Följden blev att han gick upp mycket i vikt. Den sista tiden vägde han nästan 110 kilo.

– Eftersom han bara var 179 cm lång var det alldeles för mycket.

Pappan träffade sin son sista gången under påsken 2004. Han skojade då om att han tyckte Daniel var lite för rund om magen.

– Han hade på sig en tröja med texten ”Game Over”. Jag klappade honom på magen och sa till honom att passa sig så att det inte blev game over för honom.

Hade bröstsmärtor

Månaderna innan han dog försökte Daniel Björkman ändra sitt liv eftersom han hade smärtor i bröstet och andningssvårigheter.

– Han slutade röka. I efterhand har vi fått höra att han uppsökte vårdcentralen. Men de skickade hem honom med rådet att ta några Alvedon utan att ens ha kontrollerat blodtrycket.

När han gick till skolsköterskan insåg hon hur allvarligt det var. Hon ordnade en ny tid på vårdcentralen åt honom, men på vägen dit fick han hjärtinfarkten.

Expert: Småätandet kan urarta

Foto: tv 3
Anna Skipper.

Läs också:

Per-Ola Ohlsson

ARTIKELN HANDLAR OM