Bebis dog - akuten tog inte mammans oro på allvar

Ordinerade alvedon för hjärnhinneinflammation

NYHETER

Den 15 månader gamla flickan hade över 41 graders feber och kräktes. På barnakuten hade man bara ett råd - ge flickan alvedon.

Senare avled hon - i akut hjärnhinneinflammation.

Nu anmäler mamman akuten till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN.

Enligt anmälan ringde hon barnakuten i Västerås totalt nio gånger från det att flickan börjat få hög feber.

Dottern var hennes och pappans första barn och hon ville ha råd. Hon kände sig osäker på hur hon skulle agera.

Men personalen på akuten tog inte oron på tillräckligt allvar. Trots alla samtal menar mamman att de höll fast vid ett enda råd - ge din dotter alvedon.

Vaknade inte mer

Till slut blev den 15 månader gamla flickan så dålig att hon började krampa och blev medvetslös. Då ringde föräldrarna 112 och fick en ambulans till barnakuten. Där konstaterade läkarna att flickan hade hjärhinneinflammation.

Hon var vid det laget fortfarande medvetslös och vaknade aldrig upp igen. Hon avled senare på Astrid Lindgrens barnsjukhus, dit hon förts efter att barnakuten insett hur dålig hon var.

"Svårt att acceptera"

Flickans föräldrar är nu helt bestörta över hur barnakuten agerat.

"Faktum är att vår dotter är död, stundom är det svårt för oss att acceptera, men vi måste. Det finns dock andra barn som inte ska behöva sluta sin vandring i respirator, andra familjer vars liv inte ska behöva slås i spillror i ett land där vi säger att vår sjukvård är en utan världens bästa", skriver mamman i anmälan till HSAN och kräver att arbetsrutinerna på barnakuten i Västerås ses över.

Karin Henriksson