TV4 förlorade även i hovrätten

Vilgot Sjöman fick slutligen upprättelse: Reklamavbrotten var en kränkning

NYHETER

TV4:s reklamavbrott var en kränkning av regissörerna Claes Erikssons och nyligen avlidne Vilgot Sjömans ideella upphovsrätt.

Det kom Svea hovrätt fram till på onsdagen.

Därmed vann regissörerna även andra ronden mot TV4 - men det innebär inget stopp för reklamavbrotten.

Foto: peter knopp
Vilgot Sjöman fick slutligen upprättelse.

Claes Eriksson och Vilgot Sjöman hade stämt TV4 för de reklamavbrott som lades in när kanalen visade Vilgot Sjömans ”Alfred” och Claes Erikssons ”Hajen som visste för mycket”.

Hovrätten fastställer alltså tingsrättens dom, vilket väckte jubel i hovrätten när domen delades ut.

”Oerhört lättad”

– Jag är oerhört lättad, säger Claes Eriksson till TT.

Han kallar domen ”en större markering än många tror”:

– Det är en markering att vi fortfarande i ett överkommersialiserat samhälle kan hävda ideella intressen som står bjärt emot de ekonomiska intressena.

Det var år 2002 som Claes Eriksson och Vilgot Sjöman valde att stämma TV4 för att kanalen gjorde avbrott för reklam mitt i deras långfilmer.

När kanalen köpte rättigheterna till de aktuella filmerna, var det fortfarande olagligt att bryta för reklam mitt i en film. Men när filmerna sändes, hade lagen ändrats. Reklamavbrotten var ett faktum, vilket upprörde Sjöman och Eriksson djupt.

Ny klausul

I december 2004 fällde Stockholms tingsrätt TV4 för reklamavbrotten, som rätten tyckte stred mot upphovsrätten och kränkte regissörernas konstnärliga egenart.

Sedan dess har TV4 infört en klausul i alla avtal med svenska regissörer som gör klart att filmerna kommer att brytas för reklam. Det betyder att bolaget inte behöver frukta att behöva uppleva flera liknande processer.

TV4 tvingas nu betala regissörernas rättegångskostnader i hovrätten på drygt 476 000 kronor. Tillsammans med kostnaderna i tingsrätten blir det totala belopp som TV4 ska betala 1 116 720 kronor.

Hovrättens dom var enhällig.

Tidigare:

Mia Carron, TT