Hon hade två hjärtan

Hannahs nya hjärta krånglade - opererades bort

NYHETER

LONDON

Hannah Clark, 12, hade två hjärtan efter en transplantation som barn.

När det nya hjärtat slutade fungera bestämde sig läkarna för att starta hennes gamla hjärta-som inte använts på tio år.

Foto: EMPICS PA
Njuter av livet Två månader efter operationen ska Hannah Clark återvända till skolan. Senare i år tänker hon ställa upp i en idrottstävling för barn som genomgått hjärttransplantationer.

Hannah Clark opererades för första gången 1996 när hon var två år gammal. Hennes hjärta var dubbelt så stort som ett normalt och läkarna fruktade att det skulle stanna.

En nytt hjärta opererades in - men det gamla hjärtat fick vara kvar i kroppen.

Det donerade hjärtat fungerade utmärkt tills i november förra året. Vid en rutinkontroll syntes tecken på att Hannah Clarks kropp höll på att stöta bort hjärtat.

Tog bort nya hjärtat

Hjärtspecialisterna på Great Ormond Street -sjukhuset i London bestämde efter stor tvekan för att ta bort det nya hjärtat och återansluta det gamla.

-De var motvilliga eftersom det aldrig gjorts tidigare, säger flickans mamma Elizabeth Clark till Daily Telegraph.

Läkaren som opererat Hannah Clark tio år tidigare, och nu var pensionär, assisterade på familjens begäran kirurgerna under operationen.

Det komplicerade ingreppet gick över förväntan och var över efter bara fyra timmar mot förväntade åtta. Hannah Clark återhämtade sig så snabbt att hon fick åka hem efter några dagar.

-De hade sagt att hon skulle behöva intensivvård i veckor, säger Elizabeth Clark.

Inga mediciner längre

Nu, två månader efter operationen, är Hannah Clark redo att återvända till skolan. Medicinerna hon tog för att kroppen skulle acceptera det donerade hjärtat behöver hon inte längre.

-Hon njuter av livet. Det har varit som en nypa frisk luft för henne. Hon gör mycket mer på egen hand nu, säger mamman till Daily Express.

Senare i år tänker Hannah ställa upp i en idrottstävling för barn som genomgått hjärttransplantationer.

-Hon kommer kanske inte att bli någon stor idrottare. Men hon är väldigt aktiv och vi är väldigt stolta över henne, säger mamman.

Två hjärtan kopplas ihop

Jens Kärrman