Knäckt – av extraknäck

Javier måste ha två jobb för att överleva

Foto: JIMMY WIXTRÖM
Javier pluggar på Södertörns högskola och jobbar på en ungdomsgård.
NYHETER

Extraknäcken har varit nära att knäcka studenten Javier Zavala, 27.

Han pluggar på heltid – men har under flera år haft två deltidsjobb för att överleva.

– Jag har fått magkatarr.

När Javier Zavala började studera på Södertörns högskola för fem år sedan var han förberedd på att det skulle bli tufft. Men det var studierna han hade i åtanke – inte ekonomin.

– Jag tycker inte att vi studenter ska få så mycket bidrag att vi lever i lyx, men det måste finnas möjlighet till en rimlig levnadsstandard. Så är det inte i dag.

Javier Zavala bor på 16 kvadratmeter med kokvrå, nära högskolan i Flemingsberg. För det betalar han cirka 2800 kronor i månaden. Sedan tillkommer dyr kurslitteratur, SL-kort och annat som inte går att välja bort.

Väktarjobb

Lösningen har blivit att extraknäcka vid sidan av studierna.

– I dag jobbar jag på en ungdomsgård i Tumba. Under flera år arbetade jag också som väktare på nätterna, säger han.

Timanställningarna gjorde det omöjligt för Javier Zavala att ägna 40 timmar i veckan åt studierna. Ibland blev det inte mer än hälften. Och det räckte inte alltid för att klara tentorna.

– Jag har ett 20-tal poäng som släpar efter. Det tänker jag på hela tiden och det håller på att ta knäcken på mig, säger han.

Magkatarr

Pressen har gjort att han, i likhet med många andra studenter, fått magkatarr.

– Men värst är den ständiga oron, att man aldrig kan slappna av. Ibland orkar jag bara inte plugga. Då får jag dåligt samvete, men i själva verket tror jag det handlar om att jag då är mentalt slut.

Kan du söka jobb, trots att du inte klarat alla tentor?

– Jag håller på för fullt, men jag misstänker att de där poängen som jag inte har tagit kan ställa till det. Glömmer det jobbiga

Kommer du att se tillbaka på studenttiden som en hemsk period i livet?

– Nej, allt jobbigt glömmer man bort med tiden. Dessutom tror jag inte att det finns någon period i livet då man, som nu, kan disponera tiden som man vill och får umgås med andra som har samma intressen.

Att tänka på när du jobbar extra

Andreas Utterström