Smarta sparare

Här är studenterna som sparar tusenlappar

Foto: HENRY Lundholm
NYHETER

Tänk smart – och få pengarna att räcka längre.

Här är kompisarna som hyrde en villa tillsammans – och sparar tusenlappar varje termin.

Sedan hösten 2004 har studenterna Maria Karlsson, 24, Linda Widman, 24, och Josefine Windefors, 24, delat övervåningen på en villa i Älvsjö.

De hittade bostaden genom en annons på nätet och skrev kontrakt med den privata hyresvärden.

Tjejerna betalar tillsammans hyran på 8000 kronor i månaden. Det blir betydligt billigare än om de till exempel skulle hyra varsin studentlägenhet i Kista.

– Man har ju sett riktiga skräckexempel på studentkorridorer. Det här är ett mycket bättre alternativ. Och största fördelen är att det är roligt att bo tillsammans. Vi känner dessutom varandra sedan tidigare och det tror jag är en fördel, säger Maria Karlsson.

Inga regler - inga bråk

På helgerna brukar det bli gemensam brunch med Josefine Windefors amerikanska pannkakor. Och emellanåt en martini till studierna – men betydligt senare på dagen.

De har inte kommit överens om några regler när det gäller städning, disk och andra klassiska orsaker till konflikter.

– Det där brukar lösa sig ändå. Alla tre är överens om att man borde dammsuga en gång i veckan men ingen blir sur om det går längre mellan gångerna, säger Linda Widman.

En nackdel – vid sidan av en småcharmig golvlutning på övervåningen – är att huset är lyhört. Det problemet blir som tydligast när pojkvänner kommer på besök.

– Ett annat problem är att det bara finns dyra mataffärer här. Det suger. Egentligen borde vi åka iväg till Willys och handla men det är vi för lata för, säger Maria Karlsson.

Fem andra sätt att få pengarna att räcka

Andreas Utterström