Är vi gymnasieungdomar mindre värda än vuxna?

Viktor, 18, är förbannad på den dåliga kollektivtrafiken

NYHETER

Med bostad i Hallsberg och skola i Örebro är jag beroende av tåg och bussar. För att mitt dagsupplägg ska fungera gäller det alltså att SJ och Länstrafiken håller den standard man kan kräva av två så stora aktörer i kollektivtrafikens maskineri.

Fungerar det då? Nej – inte ens nästan!

Jag är förskräckligt trött på att bli försenad på grund av ett statligt bolag som inte lärt sig köra tåg på hundra år.

Jag rejält irriterad över att Länstrafiken inte sätter in tillräckligt med extrabussar där det behövs. Härom veckan åkte jag från skolan till tågstationen för att ta tåget vidare hem. Jag valde en buss i tabellen som skulle ge mig rejäl marginal för att hinna med tåget.

Vi står där och väntar, i god tid. När den blå bussen närmar sig har det kommit runt tio ungdomar för att åka med in till stan. Vi alla ser att det är rätt buss som är i antågande och den är fullkomligt tom på passagerare. Men istället för att sakta in och stanna nonchalerar chauffören oss fullständigt och snopet ser vi bussen åka förbi oss, uselt!

Det har hänt vid flera tillfällen tidigare, men även om det fortfarande är en svag ursäkt, kan chauffören de gångerna möjligen gömma sig bakom att det var så mycket folk att vi inte fått plats, men vad hade de för ursäkt den här gången? Kanske just det att vi är ungdomar? Hade de vågat strunta i fullt betalande vuxna?

Jag tvingas vänta i stänkande regn och piskande blåst till nästa buss skymtar. Hurra! Bussen är några minuter försenad men den stannar i alla fall.

Åtta minuter senare är nederlaget ett faktum, väl på tågstationen tvingas jag se mig besegrad av en klickande kollektivtrafik och konstatera att jag missat mitt tåg med retliga 30 meter.

Jag trycker tillbaka min ilska och inser att jag nu kommer hem ytterligare en timma senare och missar träningen.

Ska jag bli försenad ska det vara självförvållat, men vad kan jag göra? Länstrafiken, har jag förstått det här rätt med att vi ungdomar inte har samma värde?

Viktor Liljerås , Lunarsmeknamn: rufus88