– Det begås en våldtäkt varje kvart

Emilia Åkesson från Team för våldtagna chattade om pepparspray, alkohol och skamkänslor

NYHETER
Emilia Åkesson är 22 år och jobbar på Alla kvinnors hus team för våldtagna.

   Emilia Åkesson säger: Hej! Nu är jag här.

johan säger: Hej, e det vanligt som alla säger att de flesta tjejer som blivit våldtagna får skuldkänslor efteråt och känner att allt är deras eget fel?

   Emilia Åkesson säger: Ja, många tjejer som kommer till tjejjourerna eller kvinnojourerna uttrycker att de tar på sig mycket skuld för det som har hänt. Många tänker att det är deras eget fel.

stellan säger: hur vanligt är det med våldtäkter egentligen, drabbar det oftare unga tjejer?

   Emilia Åkesson säger: Det är svårt att säga exakt hur många våldtäkter som sker varje år. Förra året anmäldes ca 4000 våldtäkter i Sverige, men vi vet att det är ett mörkertal, det vill säga sådana som inte anmäler, på ca 80%. Om man räknar lite på det kan man komma fram till att det begås ungefär en våldtäkt varje kvart. En våldtäkt kan drabba vem som helst, både unga och gamla, det som är vanligast är att det är av någon som tjejen känner och att det sker inomhus.

lotta säger: Hej. hur ska man komma över en våldtäkt?

   Emilia Åkesson säger: För att kunna bearbeta en våldtäkt är det bra att ha anhöriga som stöttar och peppar. Det kan vara bra att ta kontakt med en tjej- eller kvinnojour, där kan man få råd och stöd av vanliga kvinnor och tjejer, eller kontakta en psykolog om det behövs. Att komma över en våldtäkt kan ta lång tid och en sådan händelse sätter ofta djupa sår.

marie säger: hej.min syster blev våldtagen för några veckor sedan. våra föräldrar vet ingenting.hur kan jag stödja henne på bästa sätt och få henne att anmäla?

   Emilia Åkesson säger: Som anhörig har du en viktig roll. Det är bra att tänka på att inte ifrågasätta din syster. Det gör hon antagligen tillräckligt mycket själv. Hjälp din syster att ta kontakt med någon som hon kan prata med, en tjejjour eller en kurator på skolan till exempel. På en tjejjour får man vara anonym och det anmäls inte automatiskt för att man går dit. På tjejjouren kan någon också följa med till polisen och sitta med i förhör och rättegångar, det har man rätt till. Det är viktigt att göra en anmälan, inte minst för sin egen skull, för att erkänna vad som har hänt. Lycka till och hoppas att allt går bra.

Malin säger: Vad är det för skuldkänslor man har?

   Emilia Åkesson säger: Många tjejer som har blivit utsatta för våldtäkt eller sexuella övergrepp känner skuld för att de tänker att de kunde agerat på något annat sätt i situationen, haft på sig andra kläder, druckit mindre alkohol osv. Det är alla de här sakerna som samhället ifrågasätter i tjejers beteende, vilket är helt fel! En tjej ska kunna göra vad hon vill, ha på sig vad som helst och dricka hur mycket som helst, utan att riskera att bli våldtagen.

Ella 18 säger: Av alla dom du träffar, hur många är dom polisanmäler egentligen?

   Emilia Åkesson säger: Just nu är jag volontär på Team för våldtagna, där är jag informatör, vilket betyder att jag mestadels är ute i skolor och föreläser och håller workshops. Men jag vet av erfarenhet och har hört av andra att det är väldigt få som kommer till jourerna som polisanmäler, tyvärr. Vi uppmanar alla att polisanmäla, trots att det kan vara jobbigt.

Hampus säger: Hej. Hur stor procent av alla våldtäkter leder till fängelse?

   Emilia Åkesson säger: Tyvärr så har jag inga exakta siffror i huvudet på detta. Jag tror att det går att hitta på Brå:s hemsida www.bra.se. Men jag vet att det är en väldigt liten del av alla anmälda våldtäkter som leder till åtal och från det att det sedan leder till fällande dom, är tyvärr ganska ovanligt.

sofia säger: hejsan jag heter Sofia och är 20 år jag har inte kommit över min rädsla efter att jag blivit våldtagen, snälla vad ska jag göra jag vågar inte gå på stan hemma hos mig på dagarna längre våldtäkten hände för 1 år sedan jag har varit jätterädd sedan dess då det hände jag drömmer om det varenda natt det var det hemskaste jag har varit med om alltså tacksam för svar kram en ledssen tjej

   Emilia Åkesson säger: Det skulle vara bra om du kunde ta kontakt med en tjejjour eller en kvinnojour. Där får man vara anonym. Du hittar adresser och telefonnummer till alla jourer på www.roks.se. Det kan ta lång tid att komma över en sådan här sak, och till en jour kan du komma även om det var flera år sedan våldtäkten skedde. Hoppas att du mår bättre snart och ta hand om dig.

Bambam säger: när man går hem på kvällar/nätter vad är bra att ha med sig eftersom pepparspray inte är lagligt. Finns det nått lagligt "vapen"?

   Emilia Åkesson säger: Det är sjukt att vi tjejer ska behöva tänka på sådana här saker, och planera våra liv efter vår rädsla. Men jag förstår dig. Ett sätt att känna sig säkrare, och peppa sig själv är att träna feministiskt självförsvar. Det handlar inte bara om fysiskt självförsvar utan även att hitta strategier för att hantera vardagen.

Sss säger: Hur viktigt är det att prata om det? Är det givet att det underlättar eller att det själen läker bättre om man har en psykolog? Finns det en "bästa lösning"? Hur gör man för att det ska bli bättre?

   Emilia Åkesson säger: Det är nog väldigt individuellt hur människor väljer att bearbeta våldtäkt och övergrepp. Jag tror att det är viktigt att man har människor omkring dig som stöttar, och att man kanske pratar med någon. På Alla kvinnors hus i Stockholm har vi exempelvis samtalsgrupper där utsatta tjejer och kvinnor får träffa andra som också har varit utsatta. Jag vet att det finns på flera ställen i landet. Det är ett bra sätt för vissa att bearbeta det som har hänt. Det finns inget ulitmat sätt att komma över en våldtäkt. Det kan ta ingen tid alls, till en hel livstid.

Moderator säger: Nu kommer den sista frågan

... säger: vart går gränsen tillatt detär en våldtäkt?

   Emilia Åkesson säger: Jag skulle helst se det som att allt sex som inte innefattar ett samtycke, det vill säga att de som ska ha sex visar varandra att de vill, är en våldtäkt. Enligt lagen kan det numera klassas som våldtäkt även om den som blivit våldtagen inte kunnat säga nej, tex varit medvetslös eller inte kunnat prata.

Moderator säger: Tack Emilia Åkesson och tack alla ni som chattade. Ni var många som ställde frågor och alla kom tyvärr inte med den här gången.

   Emilia Åkesson säger: Tack för era intressanta frågor! Adresser och telefonnummer till alla kvinno- och tjejjourer hittar ni på www.roks.se. Ta hand om er och Glad Påsk!

ARTIKELN HANDLAR OM