Jesus bäste vän - Judas

Sensationella dokument avslöjar - förrädaren är egentligen hjälte

Foto: ALL OVER PRESS
JUDAS LYDDE ORDER James Caviezel som Jesus och Luca Lionello som Judas i Mel Gibsons storfilm "Passion of the Christ". Nyligen återfunna dokument visar att Judas angav Jesus - för att Guds son bad honom. Jesus ville förenas med Gud och visste att han skulle bli stor efter sin död. Judas lydde. Han förstod att han hade en högre uppgift och offrade sig själv.
NYHETER

Judas - en hedersknyffel.

Ja, så kan det faktiskt ha varit.

Dokument som varit nergrävda i nästan 1700 år kullkastar hela bilden av historiens värsta förrädare.

Foto: FLORENCE DARBRE/AP
Ett av dokumenten ur det mytomspunna Judasevangeliet.

Enligt de nyfunna dokumenten angavs Jesus av Judas Iskariot för att Jesus bad honom. Judas fullföljde, trots att Guds son varnade honom för följderna.

Jesus ville dö för att förenas med Gud och han ska också ha vetat om att han skulle bli så stor som han blev efter sin död.

"Jesus skrattade mycket"

En sensationell historisk upptäckt utmålar Judas som den ende sanne lärjungen, eftersom bara han förstod att han hade en högre uppgift och därtill offrade sig själv.

- I det här evangeliet är Judas en hjälte. Det är en jättesensation för en historiker, säger historieprofessorn Dick Harrison.

- Det står också att Jesus skrattade mycket och det brukar han inte göra. Särskilt inte på ett hånfullt sätt.

Enligt Bibeln går historien ungefär så här:

Året är nånstans mellan 29 och 36 efter Kristi födelse. Översteprästerna och de skriftlärda i Jerusalem börjar tröttna rejält på Jesus, som sprider Guds budskap i staden och har lyckats få hela folket på sin sida. De bestämmer sig för att röja honom ur vägen och lägligt nog flyger samtidigt Satan in i Jesus lärjunge Judas Iskariot.

Judas beger sig därför helt sonika till Jesus belackare och gör en deal om att utlämna Guds son. För detta får han 30 silverpengar.

På lärjungarnas och Jesus påskmiddag under skärtorsdagen är stämningen tryckt. Jesus vet att han kommer att bli förrådd av en av sina egna och deklarerar ljudligt att den skyldige inte kommer att komma undan.

Kyss på kinden

Senare på natten, när Jesus står på Olivberget och skäller på sina lärjungar som råkat somna, kommer en stor skara människor vandrande. Judas leder horden och pekar ut Jesus genom att plantera en kyss på hans kind.

Jesus grips och resten är, som man brukar säga, historia.

"Du din Judas!" är ett känt sätt att angripa människor som sviker och bedrar.

Nu kanske vi får hitta på ett nytt uttryck, för lärjungen Judas behöver inte alls ha varit ett sådant svin som ryktet säger.

Plats på scenen för det nya historiska fyndet - Judasevangeliet.

En bysäljare i Egyptens öken grävde 1978 upp vad som alldeles nyligen har visat sig vara evangeliet där historien skrivs om.

Han sålde fyndet vidare till en egyptisk antikvitetshandlare vid namn Hanna, som i sin tur försökte sälja evangeliet för 300 miljoner dollar 1983.

Kom från gnostisk sekt

När han misslyckades låste han in de gamla ömtåliga papyrusarken i ett bankfack på Long Island i USA - och där blev de liggande i 17 år tills de köptes av en grekisk-egyptisk kvinna vid namn Frieda Nussberger-Tchacos.

Men hon visste inte vad hon hade köpt förrän hon försökte sälja papperen vidare till en professor på Yale, som upplyste henne om att det var själva Judasevangeliet hon ägde.

Evangeliet kom till från den gnostiska sekten Kainiterna. Deras lära hyllade Judas som en hjälte. Historiker och forskare har länge misstänkt att delar av deras evangelium finns kvar efter att sekten utrotades på 300-talet efter Kristus.

- Det är nästan kusligt hur rätt jag gissade, säger historieprofessorn Dick Harrison som skrivit om just detta evangelium i sin bok Förrädaren, skökan och självmördaren.

- Jag skrev att "förr eller senare kommer det att hittas i någon egyptisk håla" och det gjorde det!

Han gjorde som Jesus sa

2001, efter en massa bråk om vem som egentligen hade rätt till den historiska upptäckten, inleddes det omfattande arbetet med att tyda de sönderfallna dokumenten och nu släpps den första informationen om vad som står skrivet - att Judas inte var förrädare utan gjorde som Jesus bad honom.

I dag är det 1973 år sedan Jesus, 33 år gammal, dog på korset till följd av Judas påstådda förräderi.

Kolla, de har också blivit kallade förrädare

I dag är det 1973 år sedan Jesus dog på korset, till följd av världens mest kända svek. En perfekt dag att slutligen rentvå alla Judas världen över. Aftonbladet berättar den klassiska bibliska historien - och den helt nya om Jesus död.

Emma Löfgren