Domstolen: Svennis ljög om affären med Faria

Skandalerna tar fokus från VM

1 av 2 | Foto: BJÖRN LINDAHL
Hade ihop det När Svennis frågades ut av FA avfärdade han uppgifterna om han hade ett förhållande med Faria Alam som nonsens. Det har nu visat sig att han ljög.
NYHETER

LONDON

Sven-Göran Eriksson vill förbereda sig för sommarens VM.

Men hans förflutna fortsätter att förfölja honom.

Nu har den brittiska Arbetsdomstolen kommit fram till att han ljög om sin relation till Faria Alam.

Hösten 2004 avslöjade den brittiska sensationstidningen News of the World att Sven-Göran Eriksson hade ett förhållande med Faria Alam, som arbetade som sekreterare hos det engelska fotbollsförbundet, FA.

När FA:s högste chef frågade ut "Svennis" avfärdade han uppgifterna. Det visar handlingar från brittiska motsvarigheten till Arbetsdomstolen som Daily Telegraph kommit över.

"Under intervjun sa mr Eriksson till mr Norbury (den advokat som inledningsvis undersökte affären) att han inte hade varit specifik i sina svar till mr Davies, men att han använt ordet nonsens då mr Davies framförde anklagelserna och han sa också till mr Davies att "hans privatliv var hans privatliv", skriver Arbetsdomstolen i rapporten.

Stöder Davies version

Enligt domstolen stöder uttalandet Davies version om att han först fick intrycket av att svensken förnekade affären.

Efter att ha pratat med Sven-Göran Eriksson gick FA ut med en ilsken dementi där uppgifterna avfärdades.

Men uppgifterna visade sig vara sanna och FA:s dementi förvandlades till en pr-katastrof som slutade med att presschefen avgick.

Affären ledde till att FA-chefen Mark Palios, som också haft en relation med Faria Alam, avgick. Faria Alam fick sparken och gick till Arbetsdomstolen och anklagade cheferna på FA för sexuella trakasserier. Hon förlorade tvisten.

Den enda av de inblandade som blev kvar på sin post var Sven-Göran Eriksson.

Men hade Arbetsdomstolens rapport varit känd tidigare hade FA haft goda möjligheter att sparka sin förbundskapten utan att behöva betala avgångsvederlag.

Jens Kärrman