Hundägarna skäller på SVT

"Metoderna i "Hundkollen" är rena misshandeln"

NYHETER

Tusentals hundägare rasar mot SVT:s "Hundkollen".

Ett program där hundar utsätts för onödigt mycket våld.

-Förnedrings-tv, säger Mats Hansson i Avesta.

Foto: Hasse Eriksson
Upprörd Mats Hansson, ägare till hundarna Zita och Donna, tycker att inlärningsmetoden i "Hundkollen" är förlegad och endast till skada för hundarna.

-Det är rena misshandeln när det rycks för hårt i kopplen. Inlärningsmetoden i "Hundkollen" är förlegad och är endast till skada för djuren, säger Mats Hansson, ägare till hundarna Zita och Donna.

Han har mejlkontakt med andra hindertävlingsutövare, agility, i Sverige.

Tillsammans rasar de mot att SVT:s program lär ut att belöningar till hundar i form av godis är felaktigt.

"Blir förnedrade"

-99 procent av agilitys mejlinglista är negativa mot "Hundkollen". De medverkande hundägarna blir förlöjligade och förnedrade, säger han.

SVT som anlitade Jeppe och Sally Stridh till "Hundkollen" blev efter premiärprogrammet nedringda och hundratals mejl med klagomål har nu strömmat in till redaktionen.

Ser hårdare ut

-Jag kan förstå att många är upprörda men det ser oftast hårdare ut i tv än det gör i verkligheten, säger Ingvar Ernblad, sädningsproducent för "Hundkollen".

-Vi valde att anlita hundtränarna Jeppe och Sally Stridh eftersom de har en lång och dokumenterad erfarenhet. De har en lite hårdare hunduppfostran men det har visat sig ge bra resultat, säger Ingvar Ernblad.

1.Hur uppfostrar du din hund? 2.Vad har du inte pli på hos din hund?

Foto: Foto: MATS FOGEMAN
Foto: Foto: MATS FOGEMAN

Anders Haraldsson