Ex-generaler kräver Rumsfelds avgång

NYHETER

Washington

På torsdagen anslöt sig ytterligare pensionerade generaler till kravet p&ag; att USA:s försvarsminister Donald Rumsfeld bör avgå. De ger honom skulden för kaoset i Irak.

Därmed har sex höga före detta militärer manat Rumsfeld att avgå. Trots det stödjer Vita huset fortfarande den 73-årige försvarsministern.

- Ja, presidenten anser att försvarsminister Rumsfeld utför ett mycket bra arbete under en period med stora utmaningar, sade Vita husets talesman Scott McClellan.

De senaste pensionärerna som anslutit sig till kritikerkören är generalmajor Charles Swannack, som ledde arméns 82:a flygburna division i Irak, marinkårsgeneralen Anthony Zinni och generalmajor John Riggs.

- Vi behöver verkligen en ny försvarsminister, eftersom Rumsfeld har för mycket i bagaget, sade Swannack till tv-bolaget CNN.

Zinni sade till CNN att Rumsfeld bär ansvar för en serie misstag. Det första var att han "kastade bort tio års planeringsarbete" inför en ockupation av Irak.

John Riggs sade till National Public Radio att Rumsfeld bidragit till att skapa en atmosfär av "arrogans" bland Pentagons högsta civila ledning.

- De behöver bara militära råd när det passar deras syfte. Jag anser att det är ett misstag och därför tycker jag att han ska avgå, sade Riggs.

Tidigare har tre andra pensionerade generaler manat Rumsfeld att lämna sin post.

TT-Reuters