Romano Prodi vann valet

Berlusconi vägrar kapitulera. "Jag har halva folket bakom mig"

NYHETER

Rom

Prodi vann - med minsta möjliga marginal.

Det meddelade inrikesdepartementet i Italien idag.

Samtidigt fortsätter Silvio Berlusconi att klamra sig fast vid makten.

Foto: GREGORIO BORGIA/AP
Den sittande premiärministern i Italien, Silvio Berlusconi, vägrar godta valnederlaget.

Även om marginalen mellan de politiska blocken är liten, är de oklara rösterna för få för att kunna vända Berlusconis valnederlag till vinst.

Parlamentsvalet förra helgen slutade med en knapp seger för Berlusconis motståndare, Romano Prodi och dennes allians av mitten- och vänsterpartier. Men marginalen var knapp. Med bara 24 000 röster färre än Prodi blir Berlusconi tvungen att lämna ifrån sig premiärministerposten.

Berlusconi har vägrat och hävdat att det förekom valfusk.

I centrum för dispyten stod 43 000 röster till deputeradekammaren som av inrikesdepartementet betecknades som oklara, men också 39 822 röster till senaten ifrågasattes.

Färre oklara

På långfredagen kom ett nytt besked från inrikesdepartementet: det är inte fler än drygt 5 000 röstsedlar som kontrolleras: 2 131 från valet till deputeradekammaren och 3 135 som gäller senaten.

Beskedet innebär att Romano Prodis och Olivträdsalliansens försprång är ointagligt. Valresultatet måste emellertid också bekräftas av Italiens högsta domstol, och det väntas inte ske förrän i nästa vecka.

Berlusconi ville trots det nya beskedet inte godta förlusten. Inför partianhängare deklarerade han att han "har halva folket bakom sig". Han ville inte heller besvara frågor om när han tänker ringa Romano Prodi och erkänna sig besegrad.

Berlusconis regering vill inte heller se slaget förlorat. Mirko Tremaglia, minister med ansvar för frågor som rör italienare i utlandet, deklarerade att han anser att utlandsvalet bör göras om eftersom det förekommit "oegentligheter". Av 2,7 miljoner röstberättigade italienare i förskingringen deltog 1,1 miljoner i valet.

Båda kamrarna

Berlusconis bundsförvanter i partialliansen Friheternas hus har emellertid förefallit modstulna och hållit lägre profil än premiärministern själv i efterdyningarna av valet.

Prodi och Olivträdsalliansen utropade sig redan i början av veckan som vinnare.

- Segern har bekräftats, hävdade Prodi på fredagen.

Prodilägret får majoritet i båda parlamentets kamrar. Ironiskt nog blir övertaget ganska stort med tanke på den knappa röstmarginalen: i underhuset, med 630 platser, får Olivträdsalliansen omkring 70 mandat mer än Berlusconis partiallians Friheternas hus - tack vare den ändring av vallagen som Berlusconi lät göra nyligen.

aftonbladet.se/TT-AFP