För dyrt att vaccinera

Utomlands får alla barn sprutor - Sverige vägrar

NYHETER

Europa massvaccinerar mot hjärnhinneinflammation.

Sverige vägrar.

-Vi har för få fall av sjukdomen för att det skulle vara ekonomiskt försvarbart, säger Per Olcén, professor i bakteriell immunologi i Örebro.

Foto: NICKLAS HOFLIN/PÖHNER BILD AB
"Vaccinering är inte ekonomiskt försvarbart. Vi har så få fall i Sverige att det inte är motiverat", säger professor Per Olcén.

I onsdags morse avled 17-åriga Daniela Cofre Valle från Västerås i sviterna av epidemisk hjärnhinneinflammation, även kallad meningokockinfektion.

För Daniela tog det mindre än ett dygn från de första symptomen till dess hon avled på Västerås sjukhus.

Albin, 15, nära att dö

I februari insjuknade två andra elever i Danielas skola i den allvarliga sjukdomen.

-Jag förstod inte hur allvarligt sjuk jag var förrän jag kom in till sjukhuset, berättar 15-åriga Albin Dautaj, som vårdades på intensiven i fem dagar.

-Läkarna sa till mina föräldrar att jag skulle dö. Men tack vare att jag är så vältränad lyckades jag bli frisk, säger Albin som spelar fotboll på elitnivå.

- Jag kan inte förstå att det var så nära att jag dog, det vill jag inte fatta heller. Jag orkar inte tänka på det.

Alla människor bär på meningokockbakterien någon eller några gånger i sitt liv. Omkring 60 personer i Sverige insjuknar varje år i den influensaliknande sjukdomen, som på bara några timmar kan döda en fullt frisk människa.

- Vissa människor som kommer i kontakt med viruset har inte tillräckligt starkt immunförsvar, säger Per Olcén, professor i bakteriell immunologi i Örebro.

-Får man inte vård snabbt får det katastrofala konsekvenser, säger han.

Vaccinerar alla

Utan behandling med antibiotika är sjukdomens utgång dödlig, men även under behandling dör cirka tio procent av patienterna. I flera europeiska länder, bland annat Storbritannien och Nederländerna, vaccineras alla barn mot sjukdomen.

Vore det inte bra att vaccinera alla barn även i Sverige?

-Nej, det är inte nödvändigt. Vi har så få fall i Sverige att det inte är motiverat, säger Per Olcén.

Runt 1000 barn vaccinerades – efter dödsfall

Kajsa Sigvardsson