"Vi vidtar inga åtgärder"

Smittskyddsinstitutet om den befarade smittan

NYHETER

Smittskyddsinstitutet gör i dagsläget ingenting med anledning av att en dansk man kan ha insjuknat i fågelinfluensan.

– Vi kommer inte att vidta några åtgärder förrän det här är bekräftat, säger Annika Linde, statsepidemiolog på Smittskyddsinstitutet, till aftonbladet.se.

Foto: Björn tilly
Annika Linde.

Sent i går kväll fördes den 25-årige mannen till Rigshospitalet i Köpenhamn. Ambulanspersonalen skyddade sig med masker.

Ännu finns bara misstankar om att mannen kan ha drabbats av H5N1 och Annika Linde på Smittskyddsinstitutet vill avvakta med att kommentera uppgifterna.

– Vi får vänta och se. Det har tagits prover på flera människor även i Norden tidigare, utan att det handlat om fågelinfluensa, säger hon, till aftonbladet.se.

Vilka åtgärder kommer ni att vidta om misstankarna bekräftas?

– Vi kommer inte att vidta några åtgärder förrän vi säkert vet. Sedan måste vi diskutera det här och titta på omständigheterna kring det hela.

Om det visar sig att mannen verkligen bär på den farliga smittan är det i så fall det första fallet i Europa där smittan konstaterats hos människor, skriver TT.

Förutom i Sydostasien har människor dött i Turkiet, Egypten, Irak och Azerbajdzjan.

Så sent som i torsdags rapporterade Egypten sitt fjärde dödsfall i sjukdomen. Det första fallet rapporterades i mitten av mars.

Världshälsoorganisationen, WHO, har uttryckt oro över att smittan spridits på så kort tid i landet, uppger TT.

Johanna Melén