"Spökplanet" var en gaskammare

121 döda - så gick olyckan till

NYHETER

Mekanikerns miss gjorde flygplanet till en gaskammare.

Med avsvimmad pilot flög planet i timmar på autopilot före kraschen.

121 människor dog.

Det har kallats spökplanet.

Foto: PRESSENS BILD/AFP
ALLA OMBORD MEDVETSLÖSA Mekanikern hade lagat luftkonditioneringen. Men hade glömt att ställa om en ventil till automatiskt läge. Därför sjönk trycket i kabinen och alla ombord inklusive piloterna svimmade av syrebrist. Planet störtade mot en bergvägg och alla 121 ombord dog.

Flight UZ522 mellan Larnaca och Prag cirkulerade i tre timmar med utslagen besättning före kraschen utanför Aten i augusti förra året.

En grekisk haverikommission arbetar nu med en rapport. Grekiska dagstidningen Kathimerini har kommit över ett utkast, där det konstateras att en mekanikers misstag orsakade olyckan.

Som en gaskammare

Dagen före dödsflygningen hade reparatören lagat luftkonditioneringen i flygplanet, en Boeing 737-300.

Men ventilen som reglerar ventilationssystemet vreds aldrig till automatiskt läge, utan ställdes i manuell position. Det missade också personalen på planet, och när luften tog slut slogs männi-skorna ombord ut som i en gaskammare.

När två grekiska stridspiloter i F16-plan skickades upp för att undersöka planet såg de en avsvimmad Pambas Haralambous, andrepilot.

Förstepiloten Hans Jürgen Martens, 58, syntes inte alls.

Enligt haverirapporten tog sig stewarden Andreas Prodromou, som använt syrgasmask, fram i planet. Han hade inlett flyglektioner på små flygplan - men lyckades aldrig få kontroll över planet.

"Skjut ner planet"

Efter hotet om en kraschlandning mitt i Aten fick stridspiloterna, enligt grekisk press, en order direkt från regeringen:

- Skjut ner planet om det fortsätter.

Men planet passerade Aten och när det kraschade mot en bergvägg tre timmar efter avfärd var sannolikt alla ombord redan döda i syrebrist, uppger Svenska Dagbladet.

I rapporten riktas svidande kritik mot i stort sett allt som rör säkerheten kring flygplanet.

Det finns 4000 flygplan av samma Boeing-modell världen över.

Claes Petersson