Vår bästa tid är vår

Äntligen kom värmen - och det blir ännu varmare

1 av 5 | Foto: Jeppe Gustafsson
Motala Kusinerna Olle, 2 år och Ville, 3 år, sitter och jäser i vårsolen efter en härlig påskmiddag.
NYHETER

Vinterkläderna byttes mot solglasögon.

På påskafton slog det till - med årets hittills varmaste dag.

Och nästa helg ser ut att kunna bli ÄNNU varmare"

Årets påskfirande blev en högtid för soldyrkare. I stora delar av Sverige sken solen från klarblå himmel och temperaturerna sköt äntligen i höjden. Varmast hade Oskarshamn med 15,8 grader.

- Det soliga vädret beror på en högtrycksrygg som ligger över södra Sverige. Det har gett oss den varmaste dagen hittills i år, säger Lars Knutsson, meteorolog på SMHI.

Glassfrossa

På gator och torg slöt påskfirare upp och för många byttes påskgodiset ut mot glass.

På Stora Hundudden på Djurgården i Stockholm var det många som var ute i solen och arbetade med sina båtar. Elin och Frida Tinglöf ägnade dagen åt vax, puts och fernissa.

-Vi har hållit på med båten hela dagen, säger Elin Tinglöf. Nu är det snart dags för påskmiddag. Men först ska vi ligga här i solen ett tag till.

Påskaftonens solfirande till trots, årets vårväder karaktäriseras av stora växlingar i väderleken. Redan i dag drar molnen in över södra Sverige och ikväll kommer stora delar av Götaland och Svealand att vara täckt av moln. I Norrland finns däremot chans för sol även i dag.

Men vi går definitivt mot soligare tider. Redan nästa helg finns det stora chanser till ännu varmare väder.

Ännu varmare

-Det finns tecken på att varmare luft kommer upp över Sverige till nästa helg, även om prognoserna fortfarande är osäkra, säger Lars Knutsson på SMHI.

Kajsa Sigvardsson