Bilen klövs – två unga dog

”Ett under att någon överlevde”

Foto: Fredrik Gustafsson
Olycksplatsen Bilen klövs på mitten då den träffade tallen. De två personerna i baksätet överlevde mirakulöst. De två i framsätet omkom omedelbart.
NYHETER

Påsktrafiken fortsätter att skörda nya dödsoffer.

Två unga män omkom i går när deras bil klövs av ett träd. Ytterligare två skadades.

–Kraschen var fruktansvärd. Det är ett under att någon överlevt, säger Bengt Ljung, räddningsledare i Mullsjö.

Årets påsk är den mörkaste trafikhelgen på mycket länge.

I förrgår dödades fem personer utanför Ljusdal när två bilar frontalkrockade. I går omkom ytterligare två personer i en singel-olycka utanför Mullsjö i Västergötland.

Slets av på mitten

–Bilen ser ut att ha glidit rakt över vägen och in i en stor tall. Den träffade tallen vid stolpen mellan fram- och bakdörrarna, säger Bengt Ljung, räddningsledare vid räddningstjänsten i Mullsjö.

Bilen slets av på mitten. Den främre delen fastnade vid trädet, medan bakdelen slungades 15–20 meter in i skogen.

De två unga män som satt fram dog sannolikt omedelbart, medan personerna i baksätet slungades ut ur den söndertrasade bilen.

–Vår försteman på platsen är sjukvårdsutbildad. Han konstaterade snabbt att det inte fanns något att göra för männen i framsätet. Vi koncentrerade alla våra resurser på de andra två, säger Bengt Ljung.

Vid medvetande

Den ene är allvarligt skadad, den andre har klarat sig med lindrigare blessyrer. Enligt Bengt Ljung är det ett under att de överlevt.

–Det fanns i princip inget baksäte kvar. I ett sådant vrak borde det inte gå att finna någon vid liv, säger han.

De båda överlevande var vid medvetande när räddningstjänsten kom till platsen. Båda var mycket svårt chockade och kunde inte lämna några upplysningar om vad som hänt eller varför.

Olyckan inträffade strax före klockan sex på morgonen på riksväg 47 i höjd med infarten till Tinghalla. Det finns inga vittnen till olyckan, som tros ha orsakats av det hala väglaget.

–Regnet hade frusit på vägbanan under natten och det var glashalt flera mil både före och efter olycksplatsen, säger en bilist som passerade en stund efter olyckan.

De inblandade männen är barndomskamrater från Västra Götaland. De båda döda är 23 år, den svårt skadade är 19 år och den lindrigast skadade mannen har fyllt 20.

Slitna dubbdäck

–Vi har underrättat alla anhöriga. Pojkarnas föräldrar är på sjukhuset nu, sa Lars Johansson, vakthavande vid polisen i Jönköpings län, sent i går kväll.

Den totaldemolerade bilen har bärgats och tagits i beslag av polisen för att genomgå teknisk undersökning. Den sägs ha haft slitna dubbdäck.

Olle Castelius