Ryan, 20, kan förlora fingrar och tår

Det misslyckade läkemedelstestet höll på att kosta honom livet

VÄCKTE RAMASKRI I STORBRITANNIEN Bara några minuter efter att det tyska bolagets läkemedel injicerats i testpersonerna blev de till vårdpaket.
NYHETER

Hans svartnande fingrar är på väg att ruttna bort och de kolsvarta, uppsvullna tårna kan snart falla av.

För första gången berättar Ryan Wilson, 20, om verkligheten efter det misslyckade läkemedelstestet.

– Enligt läkarna borde jag egentligen inte leva alls, säger han.

I söndagens upplaga av News of the World visar Ryan upp sina "frostskadade" fingrar och fötter.

Den 13 mars i år förändrades livet för Ryan Wilson och sex andra unga män när de ställde upp i ett test av läkemedlet TGN1412. Ett läkemedel som skulle hjälpa immunförsvaret att handskas med sjukdomar som leukemi, reumatism och mc. Men för Ryan och de andra slutade experimentet i en mardröm. Något gick fel och deras kroppar började plötsligt svullna upp.

Två av männen hamnade i koma. En av dem var Ryan Wilson.

Skrumpnat ihop

– När jag vaknade upp efter nära tre veckor förstod jag hur allvarligt läget var först när jag såg att mina händer och fötter var svarta, säger han i en intervju med tidningen News of The World.

– Tre fingrar hade redan skrumpnat ihop.

Bilderna från sjukhussängen på Northwick Park Hospital, norr om London, är skrämmande.

Ur två vita bandage sticker Ryans kolsvarta, uppsvullnade tår ut. Fingrarna håller på att gå samma väg. Snart är det bara förkolnade stumpar kvar.

– Nu väntar de bara på att min kropp ska självläka. Läkarna säger att de inte vill amputera fingrarna eftersom det blir svårare för kroppen att läka då.

Pengar till körkortet

– Om fingrarna faller av av sig själva läker de i själva verket bättre. De väntar på att rosa hud ska förflytta sig högre upp på fötterna, men tåspetsarna är i stort sett redan döda. De kommer jag att förlora.

Ryan deltog i testet för att få pengar till körkortet och till en semesterresa. Han var den av de sex som drabbades hårdast. Länge trodde både läkare och anhöriga att han skulle dö.

– När jag vaknade till medvetande igen såg läkarna chockade på mig och sa att ”du är lycklig som alls lever”.

I början av april kom det brittiska läkemedelsverket fram till att det inte hade gjorts något fel i samband med testerna.

Johanna Melén