Tiotusentals pilgrimer hörde påven på Petersplatsen

Tillbakavisade uppgifterna om Judas som hjälte

Foto: getty
Petersplatsen i Rom fylldes av pilgrimer och turister som kommit för att lyssna till Benedictus XVI första påskmässa som påve.
NYHETER

Påven tror inte på att Judas var någon hjälte.

- Judas var en girig lögnare, säger den helige fadern.

I sitt påsktal manade påven också parterna i Iran-konflikten att börja förhandla.

Tiotusentals pilgrimer hade samlats på Petersplatsen på påskdagen för att fira högtiden och hylla påven.

Benedictus XVI fyller 79 år på söndagen, samma helg som han firade sin första påsk som påve.

Vid den traditionella påskmässan vid St Petersplatsen i Rom manade han parterna i den inflammerade konflikten om Irans kärnkraft till förhandlingar.

Från 300-talet

Påven påpekade också Israels rätt att existera i fred och uppmanade det internationella samfundet att hjälpa palestinierna att upprätta en egen stat.

I helgen passade påven också på att slå tillbaka mot uppgifterna i det så kallade hemliga Judasevangeliet - uppgifter som ställer hela den traditionella bibelberättelsen på huvudet.

Dokumenten hittades nedgrävda och skrevs på 300-talet e Kr. De ger en helt ny bild av mannen som kallats historiens värsta förrädare och pekar i stället ut honom som en hjälte. I texten sägs Judas ha angett Jesus på direkt uppmaning av huvudpersonen själv. Judas pekas också ut som den ende sanne lärjungen.

Makt och pengar

Det är en version som påven Beneductux XVI inte gillar alls.

Han tillbakavisar uppgifterna som felaktiga och fortsätter peka ut Judas som en girig förrädare.

- Judas förhållande till Jesus byggde på önskan om makt och framgång. För Judas var makt och pengar viktigast, viktigare än Gud och hans kärlek, sa påven i sitt påsktal på långfredagen.

Enligt italienske journalisten Vittorio Messori, som skrivit en bok om påven, är Benedictus personliga tolkning av Judas mycket konservativ och "den strängaste möjliga".

Caroline Olsson

ARTIKELN HANDLAR OM