Militärparad när Irland åter firade påskuppror

Foto: JOHN COGHILL/AP
90-årsminnet av påskupproret mot Storbritannien uppmärksammandes med militärparader genom centrala Dublin.
NYHETER

Dublin

Irlands politiker och försvarsstyrkor firar i helgen 90-årsjubileet av 1916 års påskuppror mot det brittiska styret. Det är första gången på 36 år som årsdagen firas så officiellt.

Foto: FRAN CAFFREY/AFP
Irlands president Mary McAleese lägger en krans vid General Post Office i Dublin - högkvarteret för upproret 1916.

På påskdagen kantade 100000 människor gatorna när 2500 tjänstgörande och före detta militärer och poliser marscherade genom Dublins stadskärna. Mässingsorkestrar spelade, stridsvagnar dundrade och ovanför vrålade militärflygplan.

Tidigare hade den politiska gräddan, däribland premiärminister Bertie Ahern och president Mary McAleese, deltagit i en ceremoni vid irländska Postens huvudkontor, där rebellernas högkvarter fanns 1916.

Hjältar eller skurkar?

Att på detta sätt återuppliva en ceremonitradition som Törnrosasovit sedan 60-talet är omtvistat. Ännu 90 år efter upproret pågår debatten om huruvida rebellerna var hjältar eller skurkar, och om det är de som ska ha äran för Irlands frigörelse från Storbritannien.

– Männen och kvinnorna från påsken 1916 gav sina liv så att Irland kunde få sin frihet, sade Ahern i ett tal på den plats där upprorsledarna avrättades.

Andra ser dock upprorsmakarna som simpla banditer, vars handlingar ledde till ett inbördeskrig med tusentals dödsoffer. Det påpekas att Irland på 10-talet hade sin egen regering inom Storbritannien, och att tusentals irländare valde att slåss för Storbritannien i första världskriget.

Upproret var ”ett irrationellt svar på inbillningen att Irlands 'själ' förlorats”, skriver kolumnisten Eoghan Harris i The Sunday Independent. ”Irländska politiker blundar för faktum att det inte fanns tillstymmelse till moralisk anledning” till upproret.

Positionering

Aherns beslut att återupprätta årsdagen tros delvis vara en positionering inför nästa års parlamentsval. Premiärministerns parti Fianna Fáil leddes tidigare av nationalhjälten Eamon de Valera. Om Ahern stärker kopplingarna till den tiden kan han hålla tillbaka IRA:s politiska gren Sinn Féin, som med sitt nationalistiska budskap har växt i popularitet.

de Valera var en av upprorsledarna 1916, men slapp på ett mirakulöst sätt avrättning, delvis tack vare amerikanskt medborgarskap. Han var under flera årtionden fram till 70-talet omväxlande irländsk president och premiärminister.

TT-Reuters